A02 – Einde maximum snelheid verkeersbord Deze borden zijn wit met 3 zwarte strepen erdoor. Dit bord betekent dat de maximale snelheid die van kracht was niet meer geldt. Er geldt nu een nieuwe maximale snelheid die gevolgd dient te worden. Dit wordt vaak duidelijk gemaakt door andere borden.
Verkeersbord met streep betekenis
De betekenis van een verkeersbord met een streep is dat het een einde van een bepaalde situatie aangeeft.
Daarom is het dan ook belangrijk dat een verkeersbord goed zichtbaar is, ook vanop afstand en in het donker. Er zijn zes hoofdcategorieën waarin verkeerborden worden opgedeeld: gevaarsborden (A), voorrangsborden (B), verbodsborden (C), gebodsborden (D), parkeren-en stilstaan borden (E) en aanwijzingsborden (F).
Eenvoudige uitleg: Opgelet!pas je snelheid aan, je nadert een gevaarlijk kruispunt, hier moet je ook rechts voorrang geven.
Het bord – verboden te parkeren – wordt dus aangeduid met bord E1. Net zoals bij stilstaan, geldt het verkeersbord – verboden te parkeren – voor de kant van de weg waar het bord staat. Dit geldt dan tot aan het volgende kruispunt. Aan de kant van de weg waar het verkeersbord niet staat, mag je dus wel parkeren.
In een parkeerzone waar een parkeerschijf moet worden gebruikt, liggen blauwe doorgetrokken strepen langs de stoeprand of langs een parkeerstrook. Op het bord bij het begin van zo'n zone staat hoelang je daar mag parkeren. Als je de schijf gebruikt, moet je het zetten op de tijd dat je aankomt.
Hoe ziet een parkeerverbod bord er uit? Het parkeerverbod bord komt met een rode rand en voor de rest blauw, valt meteen op en laat het geen ruimte voor een misverstand. Het bord geeft dan wel aan dat er daar niet geparkeerd mag worden, maar is even stoppen voor het in- en uitstappen van personen wel toegestaan.
Deze gebodsborden met pijlen zeggen dat bestuurders verplicht zijn de richting van de pijl te volgen.
Omschrijving. Geel waarschuwingsbord met pictogram van een geel/zwart gestreept vierkant voor het waarschuwen van algemeen gevaar. Wordt ook wel toegepast in situaties waar vanwege algemeen gevaar, niet mag worden geblust met water.
Verbodsbord gesloten voor alle verkeer
Het bekende rode ronde verkeersbord met witte binnenkant RVV C01, dat 'verboden in te rijden' betekent, is het meest gebruikte verkeersbord uit de categorie C. Met dit geslotenverklaringsbord geef je aan dat het verboden is om een bepaalde straat in te rijden.
De omgekeerde driehoek (bord B1) betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders die op de openbare weg rijden die jij wilt oprijden, en dat je, indien het nodig is moet stoppen. Zijn er geen andere bestuurders, dan hoef je niet te stoppen en mag je het kruispunt oprijden.
Het voorrangskruispunt bord geeft aan dat u op het eerstvolgende kruispunt voorrang heeft op links en rechts. Het voorrangskruispunt links bord geeft aan dat u op het eerstvolgende kruispunt voorrang heeft op links.
Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten.
Een matrixsignaalgever of kortweg signaalgever is een elektronisch bord boven een rijstrook of langs de rijbaan, dat een aanwijzing kan geven aan de weggebruiker. Deze aanwijzingen bestaan uit borden die in het RVV zijn opgenomen.
EEN DUBBELE MIDDENSTREEP EN ONDERBROKEN ZIJSTREPEN
De dubbele onderbroken middenstreep geeft aan dat inhalen hier wel is toegestaan, maar dat u daarbij extra moet oppassen. De onderbroken strepen aan de zijkant van de weg geven aan dat andere weggebruikers de weg kunnen oprijden of oversteken.
Voor elke situatie is er wel een wegmarkering of voorrangsbord bedacht. Zo is er het welbekende voorrangsweg bord, te herkennen aan de ruitvorm met witte omlijning en een gele ruit in het midden. Al deze borden moeten ervoor zorgen dat het voor elke weggebruiker duidelijk is wie voorrang krijgt.
De verboden richting wordt in de meeste Europese landen aangegeven met een rond rood verkeersbord met een horizontale witte streep in het midden, de verplichte richting met een vierkant blauw bord met een witte pijl. In Amsterdam bestaat eenrichtingsverkeer al sinds 1617.
Een verplicht fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Bromfietsen en speedpedelecs zijn hier niet toegestaan, al wordt er voor speedpedelecs soms een uitzondering gemaakt met een onderbord.
Soorten strepen op de weg
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
VERKEERSBORD C08, verboden voor trekkers en tractoren
Dit bord geeft aan dat de weg gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h. Het bord heeft een rode rand en het C08 teken is klasse 3 reflecterend.
Gele waarschuwingsborden met pictogram van een uitroepteken voor het aanduiden van algemeen gevaar. De bordjes voldoen aan de huidige wetgeving en zijn volgens de internationale en Europese.
Dit bord waarschuwt dat je een rotonde nadert. Rotonde, verplichte rijrichting.
Gebodsborden. Vorm: Het gebodsbord heeft een ronde vorm met een wit pictogram op een blauwe achtergrond (de blauwe kleur moet ten minste 50 % van het oppervlak van het bord beslaan).
Eenvoudige uitleg: Uitzondering op informatie-, waarschuwings-, verbods- of gebodsbord dat boven dit onderbord is gemonteerd. In dit geval zijn auto's uitgezonderd.