U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Als u uw auto parkeert bij een blauwe lijn bent u in een blauwe zone. Hier mag alleen geparkeerd worden als u een parkeerschijf gebruikt. In dergelijke zones geldt altijd dat u er maar een beperkte tijd mag parkeren.
In een blauwe zone mag u maximaal twee uur gratis parkeren.
⇨ Een gele onderbroken streep betekent dat je even mag stilstaan, maar niet mag parkeren. ⇨ De blauwe streep betekent dat je mag parkeren, maar alleen als je een parkeerkaart gebruikt.
Gele streep op de stoeprand
Is de lijn onderbroken, dan mag je hier niet parkeren. Is de lijn doorgetrokken, dan is zelfs stilstaan verboden. Net als laden en lossen of even snel uitstappen.
Soorten strepen op de weg
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
Onderbroken streep met groen ertussen
Wanneer de dubbele streep met groen ertussen onderbroken is, mag er worden ingehaald, hoewel dit op een 100 kilometerweg vaak risicovol kan zijn. Is de dubbele middenstreep doorgetrokken, dan geldt een inhaalverbod.
1 Een doorgetrokken streep die zich niet langs de rand van de rijbaanverharding bevindt, mag niet worden overschreden. Bestuurders mogen zich niet links van een doorgetrokken streep bevinden, indien die streep is aangebracht tussen rijstroken of paden met verkeer in beide richtingen.
Als aan de kant van de rijbaan een gele doorgetrokken streep is aangebracht, dan mag u langs die zijde van de rijbaan niet stilstaan (of parkeren). Parkeer in de daarvoor aangegeven vakken. Even stilstaan voor in- en uitstappen mag dus ook niet.
In deze zone is het verplicht de parkeerschijf duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de wagen te leggen. De locaties waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht is, herkent men aan de blauwe verkeersborden met de witte P en het symbool van een parkeerschijf.
U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Maak je langer gebruik van de parkeerplek of is de tijd op de parkeerschijf onjuist, riskeer je een boete van 90 euro plus 7 euro administratiekosten. Woon je bij één van de blauwe zones? Dan is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen.
In een blauwe zone mag u korte tijd gratis parkeren met een parkeerschijf. Woont of werkt u in een blauwe zone en wilt u langer parkeren, dan kunt u een ontheffing aanvragen.
Een blauwe plek is dus eigenlijk een wond onder je huid, waardoor het bloed niet weg kan maar zich verzamelt onder je vel. Het bloed is natuurlijk rood, maar doordat er weefsel overheen zit, zoals vet en huid, lijkt het eerder blauw. Soms lijkt een blauwe plek zelfs wel zwart.
Dus je huid werkt als een filter voor de kleur van het bloed. Maar waarom zien we het toch als blauw? Dat je het rode bloed als een blauwe plek ziet, heeft te maken met de weerkaatsing van het blauwe licht.
Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit.Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel.
Een groene streep op de weg geeft aan dat de maximumsnelheid hier 100km/u is. De brede groene middenstreep maakt je extra alert op het gevaar van inhalen. Een groene streep op de weg met een onderbroken lijn geeft aan dat je op de weg wel mag inhalen. Aan de strepen kun je zien hoe hard je mag rijden.
Dit groen is enkel ondersteunend; de borden met daarop 100 aangegeven zijn maatgevend. Wanneer de dubbele asstreep onderbroken is, mag er worden ingehaald, wat op een 100 km weg dikwijls risicovol kan zijn. Is de dubbele asstreep doorgetrokken, dan geldt er een inhaalverbod.
Langs een gele doorgetrokken streep op de stoeprand mag een bestuurder blijkens art.23 lid 1 sub g RVV1990 zijn voertuig niet stil laten staan. Langs een gele onderbroken streep mag men niet parkeren, maar is stilstaan wel toegestaan ex.
Waar de witte strepen langs de groene ononderbroken zijn, mag u niet inhalen; u mag alleen inhalen op die plaatsen waar de witte strepen naast de groene streep onderbroken zijn. De doorgetrokken witte strepen aan de zijkant van de weg geven aan dat u van rechts en links geen verkeer hoeft te verwachten.
Wat betreft het inhalen verandert er niets aan de bestaande regel. Dubbele middenstrepen hebben dezelfde betekenis als de 'oude' enkele middenstreep: als ze doorgetrokken zijn, mag je er niet overheen. Het is hier te riskant om in te halen. Zijn de witte middenstrepen onderbroken, dan is inhalen toegestaan.
Op plaatsen waar fietsers de rijbaan mogen oversteken staan vaak witte vierkante blokken op het wegdek geschilderd. De fietsers rijden dan tussen twee rijen blokken door naar de overkant. De blokken geven slechts de oversteekplaats aan; ze geven geen recht op voorrang aan.
Om je te waarschuwen voor een gevaarlijk punt worden soms zigzag-strepen op het wegdek aangebracht. Dit kan zijn een voetgangersoversteekplaats, gevaarlijk kruispunt of een ander gevaarlijk punt.
Je mag nooit 'middenstrookrijders' langs rechts inhalen (alleen bij druk verkeer of in een file, of om een andere richting te volgen), dat is ook een overtreding en bovendien erg gevaarlijk. Inhalen moet je altijd langs links doen.