B-platen waren de eerste platen die in 1953 uitkwamen na de geëmailleerde platen. Die waren vooral voor de notabelen, magistraten, dokters enz, want die hadden het geld om met de auto te rijden.
In 2010 heeft België een nieuwe nummerplaat of kentekenbewijs ingevoerd naar Europees model. De plaat heeft 7 karakters: een indexcijfer + 3 letters + 3 cijfers. De cijfers en letters zijn robijnrood op een witte achtergrond. Op de nummerplaat staan de B van België en de sterretjes van de Europese Unie.
Lichte bedrijfsauto's (tot 3500 kg) V. Zware bedrijfsauto's (boven 3500 kg) B.
De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.
De volgorde waarin de letters en cijfers staan, vertelt je bijvoorbeeld iets over de datum van afgifte. Zie je een combinatie als 99-XX-XX, dan weet je dat de auto tussen 2000 en 2008 op kenteken is gezet. Sinds 2019 wordt de kentekencombinatie X-999-XX gehanteerd.
AA-kentekenplaat
Deze kentekens staan op naam van het Koninklijk Staldepartement en zijn voor leden van het Koninklijk Huis en enkele functionarissen van het Koninklijk Staldepartement.
Een H-kenteken wordt afgegeven voor historische voertuigen die in Duitsland geregistreerd staan. U komt als Nederlands ingezetene daar helemaal niet voor in aanmerkingen. Vanaf een leeftijd van 30 jaar wordt in Duitsland zo'n kenteken afgegeven en ook met de H op de kentekenplaat als zodanig te herkennen.
Tussen 1 januari 1906 en 1 januari 1951 waren de kentekenplaten op voertuigen niet alleen persoonsgebonden, maar ook per provincie verschillend. Elke provincie kreeg een letter uit het alfabet, voor Limburg was dat de P.
DM: Militaire voertuigen. Ook kentekens die beginnen met KA, KL tot en met KZ, LM, LO, LU en MC zijn militaire voertuigen.
Landcode kentekens Europa
Maar herken je de volgende landcode kentekens ook? MC: het is maar een klein landje, dus ook auto's met de landcode MC zal je weinig zien rondrijden. Deze auto's komen namelijk uit Monaco!
Een bestelauto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf en je betaalt er minder wegenbelasting voor. Bij de aanschaf van een nieuwe auto wordt BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) geheven.
Als je je ooit hebt afgevraagd wie er met de nummerplaat “1” rondrijdt; het is niemand minder dan koning zelf.
Cijfers van 1 tot en met 7 worden voor iedereen gebruikt. De 8 wil zeggen dat het om een Europese nummerplaat gaat en als er een 9 voor staat, gaat het om een gepersonaliseerd kenteken. Taxi's beschikken over een plaat die met T-X …
T (bvb: T-XAA-001voor taxi's en T-LAA-001voor verhuur met bestuurder), M voor motorfietsen (bvb: M-AAA-001), O (voor oldtimers: bvb: O-AAA-001), Q voor aanhangwagens (bvb Q-AAA-001)
Landcode / Landnummer Letland / LV / LVA / 371 - Landcode.nl.
Landcode / Landnummer Nicaragua / NI / NIC / 505 - Landcode.nl.
Sinds eind 2015 staat soms de letter E achteraan het kenteken. Dit betekent dat het een elektrische auto betreft.
Voordat je met een in Duitsland gekochte auto de Nederlandse weg op mag moet deze auto worden ingevoerd en van een Nederlands kenteken worden voorzien. Dit regel je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor het verkrijgen van een Nederlands kenteken moet je onder andere een keurrapport overleggen van de TUV.
Niet alles mag! Kentekenplaten die xenofobe, racistische of beledigende combinaties bevatten, zijn verboden. De DIV beperkt ook het aantal gebruikte karakters bij 'bijzondere' kentekenplaten, zoals voor diplomaten (CD), taxi's (TX) of commerciële platen (Z en ZZ).
De leeftijd van jouw auto kun je terugvinden op jouw kentekenbewijs bij 'datum eerste toelating'. Nog makkelijker: vul in het aanvraagformulier jouw kenteken in. Dan zie je direct uit welk jaar jouw auto komt.
Verboden lettercombinaties
De letter C en Q gebruiken we ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken. De volgende lettercombinaties gebruiken we ook niet: GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in lettercombinaties met 3 letters), PVV, SGP en VVD.
Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.