De meeste experten zijn het erover eens dat je het best niet meer dan één keer per dag seks hebt. Maar elke dag of om de dag vrijen tijdens je vruchtbare periode, vergroot wel je kans om zwanger te worden. Probeer dus vaker seks te hebben, maar dwing jezelf niet in een schema. Dat kan voor onnodige stress zorgen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Kun je op elk moment van de maand zwanger worden? Nee, je moet vrijen op de dagen voorafgaand aan en rond de tijd dat je ovuleert. Je vruchtbaarste dagen zijn de dag van de ovulatie en de dag ervoor. Na de ovulatie overleeft de eicel slechts 24 uur als deze niet is bevrucht.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
De grootste kans om zwanger te worden, heb je rond de eisprong. Menstrueer je regelmatig, dan is de eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld wordt. Dan ben je dus vruchtbaar en heb je de meeste kans om zwanger te raken als je seks hebt.
Manier van vrijen
De manier waarop jullie vrijen speelt ook mee. Het is goed als het zaad in de schede van de vrouw blijft en er niet meteen weer uit kan lopen. Sta dus niet meteen op na het vrijen. De 'missionarishouding', waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, is een goede positie.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van de eisprong. Een eicel overleeft 24 uur, zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. De leeftijd waarop je vruchtbaar bent is voor vrouwen en mannen verschillend.
Wacht dan even tot 15:00 uur in de middag. Dat is namelijk het best moment om seks te hebben, blijkt uit Amerikaans onderzoek op vlak van hormonen. De libido's van mannen en vrouwen zijn dan het beste op elkaar afgestemd. Ook vroeg in de middag blijkt een goede tijd.
Hoe ver dan? Schrik niet: 6 meter.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op. Ongeveer 14 dagen voor deze datum is je ovulatie (eisprong). Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.
Iets meer dan een derde van de koppels in goede gezondheid wordt in de eerste maand zwanger1. Als je jonger bent dan 35 en in goede gezondheid verkeert, is het volledig normaal dat het tot één jaar kan duren. Het duurt langer als je ouder bent.
Lang niet altijd gaat het innestelen van de bevruchte eicel in je baarmoeder goed. Wanneer een eicel bevrucht is, is dit nog geen garantie voor een zwangerschap. Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage.
Stop met roken, drugs en alcohol
Je kunt roken, alcohol en drugs het beste vermijden wanneer je zwanger probeert te worden en terwijl je zwanger bent. Als je rookt of drugs gebruikt, zal het stoppen hiermee je kansen op een gezonde zwangerschap en gezonde baby verhogen.
Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar. Wij adviseren dan ook om op de avond van de positieve test gemeenschap te hebben.
Laat het vrijen lekker ongecompliceerd blijven, maar doe het wel regelmatig. Drie keer per week is een goede richtlijn.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.