Wat betekent verlijden? Het verlijden van een akte is het opstellen van een akte door de notaris. Het ondertekenen van de akte door de partijen en de notaris heet het passeren.
In de meeste gevallen bij de notaris van de koper. De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest. Achteraf paraferen alle betrokken partijen elke pagina, en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening.
Bij nieuwbouw wordt de akte verleden bij de notaris van de verkoper, terwijl dit in geval van een bestaande woning bij de notaris van de koper gebeurt. Hiervan kan worden afgeweken.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de verkoper maximaal 4 maanden tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. De periode van 4 maanden geeft de notaris de tijd om alle nodige documenten en attesten op te vragen en de nodige controles uit te voeren.
Een akte is een ondertekend geschrift dat als bewijs kan dienen.
Er ontbreekt enkel nog een essentiƫle stap om de verkoop te officialiseren: een notaris die de notariƫle akte verlijdt en zo de overeenkomst officieel verklaart. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer je bod geaccepteerd wordt, stel je samen met je makelaar en notaris het compromis op.
Er zijn verschillende soorten aktes bekend in de Nederlandse wet, zoals de onderhandse en authentieke akte. Een onderhandse akte kan van alles zijn, maar een authentieke akte is een notariƫle akte. Een notariƫle akte is pas rechtsgeldig als deze gewaarmerkt is door de notaris.
In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper). De datum zal binnen de periode van 4 maanden na ondertekening van de compromis (aankoop-/verkoopbelofte) vallen.
Als het verlijden van de notariƫle akte vertraging oploopt, geldt ten aanzien van de fiscus nog steeds de viermaandentermijn. De partijen moeten er dan zelf voor zorgen dat de overeenkomst ter registratie wordt aangeboden en de rechten worden betaald, anders is er een fiscale boete ('verhoging') verschuldigd.
De aanvaardingsdatum is de datum waarop je als koper eigenaar wordt van het huis. Dit wordt ook wel de overdrachtsdatum, transportdatum of datum van levering genoemd.
Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariƫle akte binnen de vier maanden ondertekend worden. De notaris heeft die tijd nodig om de akte op te stellen. In die periode doet hij ook de nodige controles, opzoekingen of vraagt hij attesten aan.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte 'te laten verlijden'. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.
Als de akte niet tijdig wordt verleden riskeer je een boete. Deze boete is gelijk aan het bedrag van de te betalen registratierechten, wat betekent dat je twee keer registratierechten moet betalen. Niettemin krijg je hierop een korting die wordt berekend op basis van een wettelijk barema.
Bij de meeste notarissen kan je namelijk van 1 tot 3 dagen uitgaan, al kan dit enorm variƫren per situatie en notaris.
De notaris mag uw geld nog vasthouden totdat hij de controle op beslagen heeft kunnen doen. Wanneer hij deze controle doet, is afhankelijk van de dag en tijd waarop u de akte van levering tekent. Gebeurt dit op een werkdag voor 15:00 uur in de middag, dan kan de hij de volgende dag al de nacontrole uitvoeren.
De akte van verdeling is verplicht als jij en je ex-partner de woning samen hebben gekocht, als jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen of wanneer de woning via huwelijkse voorwaarden geregistreerd staat als gemeenschappelijk bezit.
Een akte die in tegenwoordigheid van getuigen wordt verleden, wordt door de getuigen en de notaris onmiddellijk na voorlezing ondertekend. Betreft het een akte als bedoeld in artikel 40, derde lid, dan neemt de notaris, voordat hij tot ondertekening overgaat, het uur en de minuut van die ondertekening in de akte op.
Daar zijn wel drie voorwaarden aan gekoppeld: 1) er moet een voldoende ernstige fout zijn van de koper, bv. de weigering om de notariƫle akte te ondertekenen of de prijs te betalen; 2) u moet de koper op voorhand aanmanen om dat wel te doen; en 3) u moet een brief sturen waarin u de ontbinding meedeelt.
De notaris is gebonden door de bepalingen van de onderhandse overeenkomst. Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariƫle akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd. Een wijziging wordt door de algemene vergadering beslist of door de vrederechter (op verzoek van een mede-eigenaar).
Wanneer is de overdracht? Zodra het voorlopig koopcontract door de nieuwe koper is getekend kan de overdracht starten. In de meeste gevallen zitten er maximaal 6 weken tussen de tijd dat koper en verkoper beiden hebben afgestemd.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
Elke notaris moet alle akten die hij heeft verleden, evenals deze die werden verleden door zijn voorgangers binnen hetzelfde kantoor, 75 jaar lang bewaren. Na deze termijn moet hij ze verplicht in bewaring geven in het algemeen rijksarchief.
Een notariƫle akte (ook wel authentieke akte genoemd) is een wettelijk verplicht document om de verkoop van een appartement of huis af te ronden. Een verkoopakte bevat in feite alle informatie over het verkochte pand en de voormalige en nieuwe eigenaar.
Elke akte blijft eeuwig bewaard; eerst bij uw notaris, vervolgens bij diens opvolgers. U krijgt een kopie van de akte mee naar huis.