Een scharrelei is herkenbaar aan de code 2 die op het ei staat. De meeste verse eieren in de winkel zijn scharreleieren. Scharrelkippen leven niet buiten, maar zitten in stallen waar ze kunnen scharrelen op de grond.
Code 2 = scharrelei
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die uitsluitend binnen in een stal leven en dus geen uitloop naar buiten kennen. In de stal kunnen ze wel vrij rondscharrelen, maar de ruimte is er beperkt met 9 kippen per m².
Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen. Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei.
Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum). Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft. Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip.
Vervolgens is aan de twee letters te zien uit welk land een ei komt. De eieren die we hier kopen komen bijna altijd uit Nederland zelf, maar mocht het ergens anders vandaan komen dan kun je dit zien aan de letters. NL staat voor Nederland, DE voor Duitsland en BE staat voor een Belgisch ei.
Verpakkingen met eieren van klasse A moeten zijn voorzien van gegevens over de gebruikte houderijmethode en de datum van minimale houdbaarheid: maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen worden aangeduid als „eieren van hennen met vrije uitloop”, „scharreleieren” of „kooi-eieren”.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
De kippen die de maïs vrije uitloop eieren leggen kunnen overdag naar buiten en naar hartenlust vrij in het gras rondlopen. Ook zij kunnen 's nachts de rust opzoeken in de stal. De vrije uitloopeieren worden door de Dierenbescherming gewaardeerd met het 2 sterren Beter Leven Keurmerk.
dossier Sinds 1 januari 2004 moeten alle consumptie-eieren in de Europese Unie een stempel dragen. Via deze stempel kan iedereen nagaan waar het ei vandaan komt. Elk ei is op die manier volledig traceerbaar van de stal tot in het winkelschap.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.