Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Bruine urine
Als de urine bierbruin is, dan kan dat duiden op hepatitis of geblokkeerde galwegen. Donkerbruine urine die naar ontlasting ruikt, kan een teken van een fistel zijn. Als de bruine kleur langere tijd aanhoudt is het raadzaam om even contact op te nemen met de huisarts.
Wat zijn afwijkingen in de urine? Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. 's Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je 's nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt.
Donkergele urine
Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal. Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet.
Bij pseudohematurie kan de donkere kleur het gevolg zijn van porfyrie, medicatie (nitrofurantoïne, rifampicine) of kleurstoffen in voedsel (bramen, rode bieten), en moet de huisarts eerst die oorzaken uitsluiten.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
troebele urine;soms lichtrode urine (bloed in de urine); pijn tijdens het plassen; kleine hoeveelheden plassen.
Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Tijdens een aanval is er vaak extreme bewegingsdrang.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Geelzucht, stopverfontlasting en donkere urine
Er komt gal in het bloed terecht, waardoor de huid en het oogwit gelig worden (geelzucht); Er komt geen gal meer in de darmen terecht, zodat de ontlasting wittig wordt ('stopverf'); De nieren halen zo veel mogelijk gal uit het bloed, zodat de urine donkerbruin wordt.
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug. Ongemak of pijn in de zijkant van de buik of in de flank, direct boven de heup.
De nieren zorgen ervoor dat het overtollige vocht en de in het bloed aanwezige afvalstoffen worden uitgescheiden. Deze worden in de vorm van urine via de urineleiders afgevoerd naar de blaas. In de blaas wordt de urine opgeslagen tot u urineert. De nieren produceren doorgaan 30 tot 90 ml urine per uur.
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts.
Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen.
Vocht: 2,5 – 3 liter drinken per dag, verdeeld over de dag. Kies voor cranberrysap, kruidenthee, fruitthee of mineraalwater met weinig bicarbonaat en calcium.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Beperk: eiwitrijke voeding: vlees en vis (ansjovis, makreel, haring), voeding met veel oxalaat: ijsthee, rabarber, postelein, chocolade en spinazie. Fout: oude en harde kazen (o.a. Emmentaler en Parmezaanse kaas).
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik.De pijn trekt soms door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.
koude rillingen. misselijk zijn. pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten. verward zijn bij ouderen (delier)