Spontane zelfontbranding is een verondersteld fenomeen waarbij een menselijk lichaam vanzelf ontbrandt. Er zijn gevallen bekend dat mensen geheel of gedeeltelijk zijn opgebrand, waarbij het menselijke lichaam zelf diende als brandstof.
Spontane menselijke ontbranding is een vagelijk gedocumenteerd fenomeen, waarbij mensen kennelijk zonder duidelijke aanleiding in brand vliegen en daardoor het leven verliezen. Vergeet de branddriehoek, zonder ontstekingsbron of hoge temperatuur staat het slachtoffer opeens in brand, zo wordt verteld.
Zelfontbranding door broei komt voor bij allerlei verschillende materialen en zowel bij vaste stoffen als bij vloeistoffen. De temperatuur van een materiaal stijgt, zonder warmte uit de omgeving op te nemen. Dit is het gevolg van een zogeheten 'exotherme reactie'. Dat is een chemische reactie waarbij warmte vrijkomt.
Zelfontbranding in de motortechniek is het verschijnsel dat een mengsel van lucht (zuurstof) en brandstof spontaan ontbrandt bij een voldoende hoge temperatuur, de zelfontbrandingstemperatuur.
De ontbrandingsbron zelf – een sigaret of lucifer – gaat meestal in rook op. Nog iets. Als mensen zélf de ontbrandingsbron zijn, zouden ze net zo vaak buiten als binnen vlam moeten vatten – maar dat blijkt dus juist niet het geval.
Brandende sigaretten of sigaren zijn vaak de oorzaak van een fatale woningbrand. Meer dan een derde van die branden wordt door een roker veroorzaakt, zegt het Instituut Fysieke Veiligheid.
Vuur kan ook gevaarlijk zijn.Doordat het zo heet is, kun je ernstig gewond raken. Ook rook is erg gevaarlijk. Je kunt erdoor stikken.
Voordat een brand kan ontstaan, moet er voldaan worden aan drie eisen: Er moet een brandstof zijn. Er moet zuurstof aanwezig zijn. Er moet een ontbrandingstemperatuur bereikt worden.
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Daardoor stijgt de temperatuur en komen er vanaf ongeveer 55°C gassen vrij waardoor het hooi spontaan in brand kan vliegen. In Nederland worden elk jaar agrarische bedrijven getroffen door dit verschijnsel.
brandbare stoffen een zelfontbrandingstemperatuur hebben. Zo is deze temperatuur zowel bij bv. hout, katoen als frietvet rond 270°C. Bij deze temperatuur beginnen deze stoffen in geval van voldoende zuurstof vanzelf te branden.
Wanneer de interne temperatuur van hooi hoger is dan 55 graden Celcius, kan het spontaan ontbranden. Hooi met een vochtigheidsgraad van meer dan 15% wordt meestal warm, dus het is belangrijk om te snijden en te persen wanneer het gras droog is.
Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.
De zelfontbrandingstemperatuur is de laagste temperatuur waarbij, bij een druk van 1 atmosfeer en een gemiddeld zuurstofgehalte in de lucht, een stof spontaan ontbrandt en ook blijft branden.
De meest voorkomende oorzaken zijn vlam-in-de-pan, apparaat in brand en materiaal tegen een hittebron zoals een pan.
De belangrijkste risico's op een rijtje: Hitte. Rook. Explosiegevaar.
Als u rook hebt ingeademd, kunnen uw ogen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Als u gevoelige luchtwegen hebt, bijvoorbeeld door astma, kunt u last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. Als u heel veel rook hebt ingeademd, kunt u een rookvergiftiging oplopen door koolmonoxide.
Vaste stoffen, vloeistoffen en gassen kunnen ook zonder uitwendige vonk of vlam ontbranden! Onder invloed van fysische, scheikundige of biologische omstandigheden kan het product gaan opwarmen tot boven een bepaalde temperatuur en spontaan ontbranden.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Een brand ontstaat wanneer vuur verbrandt wordt en zich kan spreiden op een manier dat het schade veroorzaakt of gevaarlijk is. Een vuur in de barbecue telt niet als een brand, maar wanneer de barbecue omvalt en het vuur zich snel ongehinderd zou verspreiden, spreekt men hier wel van.
Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Spreek dus van tevoren met je huisgenoten een veilige vluchtroute af. Vlucht bij brand niet door de dichte rook.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65[1] is.