Feesten voor het vasten Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen 'overleven' wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!
Betekenis carnaval en vastelaovend
Dit betekent letterlijk "vlees" en "vaarwel" en is een verwijzing naar de vastenperiode. Een andere uitleg zou zijn dat het woord carnaval is afgeleid van de woorden "carne valere", wat "vlees regeren" betekent en verwijst naar de periode waarin vlees regeert.
Met carnaval staat alles op zijn kop! Je leeft je helemaal uit: verkleden, gek doen, veel eten en drinken… Want carnaval was vroeger het laatste moment in de winter waarop je dat allemaal mocht doen. Daarna begon de vastentijd, die duurde tot aan Pasen.
Waar de traditie van verkleden en feesten precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Maar bij de opkomst van het katholieke geloof verbood de kerk heidense feesten. Toch gingen mensen door met feestvieren. Dit deden zij verkleed om niet herkend te worden.
De protestanten wilden een zuiverder kerk die meer invloed heeft op je leven.Zij waren daarom vaak serieuzer en strenger. Om die reden namen protestanten het carnaval niet over: ze stoorden zich aan het vele alcoholgebruik en het geflirt en overspel dat daar ook vaak bij komt.
Feesten voor het vasten
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen 'overleven' wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!
Carnaval is een katholiek feest dat van oorsprong wordt gevierd in de periode voorafgaand aan de vastentijd ter voorbereiding op Pasen. Over de oorsprong van de viering van het feest doen verschillende verhalen de ronde.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
Carnaval wordt vanouds gevierd als het feest voordat je 40 dagen gaat vasten voor Pasen. Vandaag de dag heeft carnaval vrijwel niets meer met het Katholieke geloof te maken en wordt er gewoon 4 dagen feest gevierd, omdat het kan! Officieel begint carnaval op een zondag en duurt het drie dagen.
Dit hangt af van de stand van de maan. Afgesproken is dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen valt daardoor tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vieren we daarom tussen 1 februari en 7 maart.
Het zijn de kleuren van de narren die koningen en hoven al eeuwen plezier en gekkigheid gaven die heten ook wel zottekoppen. De kleur rood staat voor alle aardse basale zaken. Geel is de kleur van humor. Groen is de kleur voor het nieuwe leven.
Carnaval is ontstaan in de oertijd. Oermensen maakten lawaai om boze geesten te verjagen en dansten om de lente te verwelkomen. Binnen het christendom krijgen deze rituelen een plekje voor de vastentijd, de 40 dagen voor Pasen.
"Carnaval draait om plezier en om verkleden.
Het heeft zijn eigen cultuur en tradities die van belang zijn om het feest goed te kunnen vieren, al maakt dat tegenwoordig wel iets minder uit.
Maar in veel steden is er op zaterdag al een carnavalsoptocht. De dinsdag heet vette dinsdag (dan mocht je nog even lekker veel en vet eten voordat het vasten begon) en de woensdag na het carnaval heet Aswoensdag. Vroeger ging iedereen dan naar de kerk om een askruisje te gaan halen.
De verdeling in ons land tussen het wel of niet vieren van carnaval valt voornamelijk samen met de plekken waar mensen van oudsher katholiek, of juist protestants zijn. In het zuiden zijn er meer mensen katholiek dan boven de rivieren.
Carnaval en slaap
Feestvierders drinken tijdens het carnavalsfeest beduidend meer dan dat ze normaal gesproken doordeweeks doen. Vooral jongeren doen zich vaak tegoed aan sterke drank en shotjes, terwijl de oudere generatie vaker kiest voor bier, een glas fris of water.
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
Na de Reformatie wilde de katholieke kerk lang niets te maken hebben met de uitspattingen qua drank en seks. Toch heeft carnaval duidelijke christelijke wortels. “Carnaval is eigenlijk een heel letterlijke interpretatie van bijbelverzen”, legt Versendaal uit.
Groningen. In het hoge noorden wordt er geen carnaval gevierd. Daarnaast is Groningen een schitterende stad die op elk moment van het jaar de moeite waard is om te bezoeken.
Op Aswoensdag werd volgens de volksoverlevering bovendien de duivel wegens zijn dwaling tegen de Goddelijke orde uit de hemel geworpen. Vandaar wel ook dat de festiviteiten op de dagen voor die woensdag, waardoor de duivel in zekere mate uitgedreven worden zou.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen. Hij leefde veertig dagen onthecht, zodat Hij zich helemaal kon openstellen voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.