De invoering of aanwezigheid van schadelijke of andere ongewenste stoffen of producten in het milieu; gebruik `milieuverontreinigende stoffen` voor de stoffen zelf.
[ov] bezoedelen met verontreinigingen. [erga] het proces van ophoping van gifstoffen.
Denk aan afvalwater dat is verontreinigd met olie en chemicaliën, zware metalen, beschermings- en bestrijdingsmiddelen. Het afvalwater is afkomstig van de petrochemische industrie, de scheepvaart en de landbouw, maar ook uitlaatgassen van auto's zijn een grote vervuilingsbron.
Milieuvervuiling, ook wel milieuverontreiniging genaamd, is de aantasting van het milieu door de mens, zoals de vervuiling van de lucht (luchtvervuiling), water (watervervuiling) en grond (grondvervuiling of bodemvervuiling).
Het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en de veeteelt beïnvloeden steeds meer het klimaat en de temperatuur van de aarde. Hierdoor komen onnatuurlijk grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, wat het broeikaseffect versterkt en de opwarming van de aarde versnelt.
Milieuvervuiling kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het de luchtkwaliteit, waterkwaliteit en bodemkwaliteit aantast. Hierdoor kan het leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën, huidirritatie, geboorteafwijkingen en zelfs kanker.
Luchtvervuiling grootste probleem
Luchtvervuiling is het grootste probleem.
De zes grootste uitstoters zijn: China, Verenigde Staten, EU27, India, Rusland en Japan [1]. De daaropvolgende acht landen met de grootste broeikasgasuitstoot zijn Brazilië, Indonesië, Iran, Canada, Saoedi-Arabië, Australië, Mexico en Zuid-Korea.
Milieudelicten zijn meestal strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten. Bij veel vormen van milieucriminaliteit, zoals met afval en vervuilde grond, wordt twee keer geld verdiend. Eerst omdat de ontdoener van het afval moet betalen aan de inzamelaar.
Er zijn drie soorten milieuproblemen: vervuiling, uitputting en aantasting. Bij milieuvervuiling wordt het milieu gebruikt als een grote afvalbak waarin te veel schadelijke stoffen terechtkomen.
Effecten door blootstelling aan luchtverontreiniging op bijvoorbeeld hart- en bloedvaten of longen kunnen zich uiten in merkbare gezondheidsklachten en chronische aandoeningen die de kwaliteit van leven beïnvloeden, toename in medicijngebruik, ziekenhuisopnames en kunnen leiden tot vervroegde sterfte.
Vervuiling in de natuur kan natuurlijke en menselijke oorzaken hebben, alleen als we het hebben over milieuvervuiling bedoelen we meestal de vervuiling die mensen veroorzaken. Vervuiling kunnen we onder anderen tegenkomen in de lucht, in het water of in de grond.
Het woord vervuiling staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
bevuilen. in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): verontreinigen ≠ reinigen, schoonmaken, zuiveren.
Milieuvervuiling in de omgeving kan gezondheidsproblemen veroorzaken en een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven (OECD, 2017b; WHO, 2018). In 2017 gaf ruim de helft van de volwassenen in Nederland aan dat zij lucht, bodem en water sterk vervuild vinden.
Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Vlees heeft een grote impact op het milieu. Daarnaast kun je ook op andere dingen letten zoals je keuzes voor drinken, groente en fruit of waar producten vandaan komen zoals tropische gebieden.
Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan landgebruik, watergebruik en gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Delen. In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer.
Met een aandeel van 7 procent aan de totale CO2-uitstoot in ons land, is de Nederlandse zorgsector net zo vervuilend als de luchtvaart. De oorzaak is onder meer een overvloed aan wegwerpartikelen zoals medische wegwerpjassen, die zorgen voor enorm veel afval.
De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend. Voor volwassenen komt ruim de helft daarvan door het eten van vlees en zuivel. Vlees is erg belastend voor het milieu, net als zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks.