Als het om gebrekkige creativiteit gaat, kan Nederland er ook wat van. Amsterdam is een verbastering van Amsteldam, dat weer teruggaat tot Aemstelledam of Aemstelredamme. De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Amsterdam wordt voor het eerst schriftelijk genoemd op 27 oktober 1275. De stad kreeg toen tolvrijheid verleend door Floris V, graaf van Holland. Dit betekende dat Amsterdamse schippers heel het graafschap Holland konden bevaren zonder ergens tol te hoeven betalen.
De naam 'Amsterdam' is een verbastering van Amsteldam. Deze naam wordt voor het eerst vermeld op 27 oktober 1275. Graaf Floris V van Holland bepaalde toen in een tolprivilege dat 'de lieden die nabij de Amsteldam verblijven' (“homines manentes apud Amestelledamme”) in zijn gebied geen tol hoefden te betalen.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Amsterdam: blinkt niet uit in originaliteit
De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde. Leuk is wel dat we het hier hebben over de Dam, nog altijd het centrale plein van Amsterdam. De Amstel is allang geen kolkende rivier meer, maar nog altijd stuit die op de Dam.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Vier de verjaardag van Amsterdam in het Stadsarchief
Dit unieke document is op 27 oktober precies 747 jaar oud. Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat Amsterdam in de zeventiende eeuw vooral rijk is geworden door de handel met Hanzesteden aan de Duitse, Poolse en Baltische kust.
De stad Amsterdam telt maar liefst 165 grachten 1539 bruggen en 6800 beschermde gebouwen. De eerste bewoners van Amsterdam zijn boeren en vissers uit Waterland, die in het veengebied waar de Amstel in het IJ uitmondt, een gunstige plaats vinden voor hun vloot, bedrijf en huisvesting.
De hoofdstad van Nederland is sinds 1808 Amsterdam. Eerder had Nederland geen officiële hoofdstad.
Onze drassige bodem is al eeuwenlang een bron van zorg voor huizenbouwers en -bewoners. Daarom staan van oudsher alle Amsterdamse gebouwen op palen. Niet alleen op het land, maar vroeger ook tot diep in het IJ.
De Volewijck was een van de vroegste stadsuitbreidingen van Amsterdam, eeuwen eerder dan de grachtengordel. Van alle stadsdelen is Noord verreweg het oudste.
De naam van de wijk zou zijn afgeleid van de Jordanne, een riviertje in het Centraal Massief (Aurillac), waar een groep immigranten vandaan zou zijn gekomen. Er zou een familie hebben gewoond die de naam Jourdain droeg. En er was een gang die de Jordaens-Jordanengang genoemd werd.
Veel mensen vragen zich af waar de naam Jordaan vandaan komt. De meest voorkomende verklaring is dat het woord afgeleid is van de Franse 'jardin', wat tuin betekent. Franse immigranten uit de 17e eeuw zouden de wijk Jardin hebben genoemd, omdat de eerste straten van de Jordaan zijn vernoemd naar bloemen.
Na de verdrijving van de Fransen door de Russen in 1813 werd het Koninkrijk der Nederlanden uitgeroepen waarbij Koning Willem I de stad Amsterdam weer een handelsstad wilde maken. De contacten met de koloniën werden weer opgepakt en door de industrialisatie, vanaf 1860, groeide de stad enorm.
Rijkste Amsterdammer
Het is Rob Defares met een vermogen van 3,3 miljard euro. Rob Defares (1961) richtte in 1989 handelshuis IMC op.
Overigens wonen er in sommige gemeenten rond Amsterdam relatief nog meer miljonairs. Zo heeft in Landsmeer 8,3 procent van de huishoudens een vermogen boven een miljoen euro, in Amstelveen 7,1 procent en in Aalsmeer 6,9 procent. Landelijk spannen Bloemendaal (27 procent) en Laren (18 procent) de kroon.
Amsterdam-Zuid staat bekend om de mooiste en rijkste wijken van Amsterdam. Je vindt er indrukwekkende herenhuizen, villa's aan het Vondelpark en de kenmerkende bouw van de Amsterdamse School. Of bezoek chique boetieks in de Beethovenstraat en hippe winkeltjes in de Pijp.
Amsterdam zal in 2050 zo'n 1.125.000 inwoners tellen, allemaal binnen de bestaande stadsgrenzen. Noord, Zuidoost en Nieuw-West moeten uitgroeien tot nieuwe centra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw.Door corona is de groei van Amsterdam stil gevallen.
Op 1 januari 2019 woonden er volgens OIS 862.987 personen in Amsterdam. Dat waren er ruim 8000 meer dan een jaar eerder. Vrouwen vormen in Amsterdam een kleine meerderheid: er woonden op 1 januari 435.000 vrouwen in de hoofdstad tegen 428.000 mannen.
De Fransen schopten we in 1813 het land uit, maar het koninkrijk bleef bestaan. In 1815 kregen we een Nederlandse vorst: Koning Willem I van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij koos ervoor om Amsterdam als hoofdstad aan te houden en Den Haag behield zijn functie als regeringsstad.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Portaal Landen & Volken
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
De bekende stad Jericho ligt in het westen van Israël, vlakbij de Dode Zee en Jeruzalem. Jericho staat ook wel bekend als de 'palmenstad', omdat ze door haar vruchtbaarheid als een groene oase in de dorre woestijn is. In Jericho is veel te zien tijdens je vakantie in Israël, het is de oudste bewoonde stad ter wereld!