Met vormentaal worden de Grieks-Romeinse architectuur en beeldhouwkunst bedoeld. Deze zijn klassiek omdat zij in de latere westerse cultuur als voorbeeld gelden.
KA5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur
In de 5e en 4e eeuw v.C. ontwikkelden de Grieken hun bouwkunst en beeldhouwkunst tot op hoog niveau. Na de verovering van Griekenland namen de Romeinen de Griekse vormentaal over en voegden er eigen elementen aan toe.
De Griekse en Romeinse cultuur is eeuwlang nagevolgd. Vandaar dat de Grieks-Romeinse cultuur de klassieke cultuur wordt genoemd. De manier waarop deze cultuur uiting geeft noemen we vormentaal. De Griekse vormentaal werd in de bouwkunst bepaald door Griekse tempels met hun zuilen en timpanen.
Wat wordt er verstaan onder vormentaal? Dat is de bouw- en beeldhouwkunst samen. Wat wordt er verstaan onder de Grieks-Romeinse vormentaal? Dat is de bouw- en beeldhouwkunst van Romeinen, die gebaseerd was op de Griekse vormentaal.
De vormentaal is een onderdeel van de visuele identiteit van een organisatie. Dit kunnen elementen zijn uit het logo of een aanvulling daarop C. De vormentaal is de verzamelingen voor alle fysieke kenmerken die de huisstijl bepalen.
Door het Romeinse burgerrecht namen andere volkeren de Romeinse cultuur over, dit noemen we romanisering. De Griekse cultuur verspreidde zich door het Hellenisme. Het hellenisme is de verspreiding door Alexander de Grote. Die grote delen van Europa en Azië veroverde.
Toen de Romeinen in de eerste eeuwen na Christus de Germanen wat meer gingen vertrouwen, werden veel Germaanse soldaten gebruikt in het Romeinse leger. Zij werden als 'foederati', bondgenoten zonder burgerrecht, binnengehaald. De Germanen kregen geld en voedsel in ruil voor militaire dienst.
De verfijnde Griekse cultuur vormde een basis voor die van de Romeinen. Zaken als de Griekse goden, architectuur en kunst werden klakkeloos gekopieerd. Het Grieks was zelfs de lingua franca in grote delen van het rijk. Het literaire werk van grootheden als Homerus was de inspiratiebron voor vele Romeinse schrijvers.
De klassieke beschaving van de oude Grieken (8ste-4de eeuw v. Chr.) kenmerkte zich door een culturele en politiek-militaire expansie die tot ver buiten de landsgrenzen reikte. Het leidde tot een rijkdom aan ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst, bouwkunst, politiek, economie en landbouw.
tot 500 na Christus wordt vaak de klassieke oudheid genoemd. Dit begrip heeft betrekking op de Griekse en Romeinse beschavingen en laat eerdere Mesopotamische en Egyptische beschavingen buiten beschouwing. Ook andere culturen kennen een oudheid. Voorbeelden zijn de Chinese oudheid, het Perzische Rijk en Meso-Amerika.
De Romeinen hadden bewondering voor de Griekse cultuur. Ze namen de Griekse beelden en Griekse wetenschappers mee naar Rome. De beelden zetten ze in hun eigen huizen of tuinen en de wetenschappers werden slaven. De Romeinen leerden veel van hun slaven, zelf hadden ze nog geen wetenschap ontwikkeld.
De Romeinse cultuur heeft zich doorheen bijna 1500 jaar lange geschiedenis van het oude Rome ontwikkeld en ook veranderingen gekend. Een belangrijk aspect van deze cultuur was de taal van de Romeinen, het Latijn, met geschiedschrijvers zoals Tacitus en de dichters Vergilius, Horatius, Ovidius en Propertius.
vervanging van de oude tribale wetten door het Romeinse recht, met o.a. de instelling van eigendomsrechten. de verspreiding van typisch Romeinse instellingen zoals openbare baden, de keizercultus en gladiatorengevechten.
Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor.
In tegenstelling tot Romeinen die waren gericht op internationale handel en steden, waren Germanen en Kelten vooral gericht op de landbouw en op kleinschalige handel. Elke stam had zijn eigen relatie met de Romeinse overheersers. Sommige stammen werden bondgenoten, andere stammen juist onverzoenlijke vijanden.
De klassieke oudheid begint gewoonlijk met de archaïsche periode van het oude Griekenland, Oudgrieks: Ἑλλάς, in de 8e eeuw v. Chr. en eindigt met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Chr. Centraal staat daarbij de geschiedenis van het oude Griekenland en het oude Rome.
De Griekse cultuur is grotendeels ontstaan uit de christelijk Orthodoxe religie. Veel tradities en gewoonten zijn verbonden met de Griekse religie. Tijdens een vakantie in Griekenland vallen meestal alleen zaken op zoals de kerken, de Griekse muziek en de Griekse dansen.
Het oude Griekenland bestond lang geleden, in de Oudheid, tijd van de Oude Grieken, uit allerlei staatjes. Die staatjes werden stadstaten genoemd. Die stadstaten hadden allemaal dezelfde taal en godsdienst, maar ze hadden eigen wetten, geld en goden. Iedere stadstaat of streek had zijn eigen munten.
De Grieks-Romeinse cultuur
Veel bekende denkers zoals Aristoteles, Plato en Socrates hebben een begin gemaakt met wetenschappen als de filosofie, maar ook bijvoorbeeld het begin van de medische wetenschap en de geschiedschrijving komt uit deze periode.
Historici hebben lang gedacht dat de eerste hoogontwikkelde cultuur rond 800 v.C. ontstond in het oude Griekenland. Zij gingen ervan uit dat dit wel de stadstaat Athene moest zijn geweest.
Romanisering = romanisering was het proces waarbij de door de Romeinen onderworpen volken geleidelijk de Romeinse cultuur, gewoonten en taal (het Latijn) overnamen.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
Zo werd niet alleen het Christendom verspreid, maar verspreidden ze ook de taal, filosofie en de cultuur. Zo kwamen veel mensen in aanraking met de Romeinse cultuur en taal. Rome werd een belangrijk onderdeel van de kerk en kreeg zo meer aanzien.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal. Als je in die wereld iets wilde bereiken, dan moest je Latijn kunnen spreken.