De letter J is afkomstig van de vorm, maar wordt aangeduid in inches.1 J is dus 1 inch. De J-maat van de velg is belangrijk omdat de band altijd 10 tot 30 millimeter breder moet zijn dan de velg. Zo kan een 7 inch velg gemonteerd worden op een band van minimaal 195, tot maximaal 225 millimeter.
De J-maat van een velg
1 J staat voor 1 inch. De letter J kun je dus veranderen in inch. 7 J is 7 inch dus 17,8 cm breed. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden (buitenrand en binnenrand).
6J x 15 H2 ET43 Ter herhaling: 6 : breedte van de band in inches (1 inch : 25.4 mm) 15 : diameter van de velg in inches. ET43 : ET-maat van de velg.
De J-maat geeft de breedte van de velg aan en wordt aangegeven in inches. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden.
Het symbool H2 duidt op het doorsnedeprofiel van de velg en staat vaak aan het einde van de reeks cijfers en letters. Fabrikanten verstevigen de constructie met zogenaamde humps, die de vereiste stijfheid verschaffen.
Je velg breedte wordt in J gemeten. Een velg kan bijvoorbeeld 6J zijn, 8,5J of zelfs 10.5J als je een Ferrari hebt ;). Het aantal J van je velg staat voor het aantal inches. Je meet nooit de buitenkant van de velg maar altijd het deel waar de band contact maakt met de velg.
De combinatie 8J geeft de breedte van de velg aan. Het cijfer wordt weergegeven in inches. 1 inch is gelijk aan 2,54 centimeter. 8J houdt dus in dat de velg een breedte heeft van 20.32 centimeter.
Je kunt onder je auto best een andere bandenmaat monteren maar er komt wel het nodige bij kijken. Je kunt natuurlijk kijken naar de AutoWeek bandentests. Maar voor jouw situatie is heb je vaak deskundigheid nodig voor de nieuwe maat. Vraag daarom advies bij je garage of een bandenspecialist als je hieraan denkt.
Die kan je gemakkelijk terugvinden op je huidige banden, waar je op de zijkant de bandenmaat kunt aflezen. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat weer; staat er bijvoorbeeld “195/65 R15” dan geeft het laatste getal “15”- de diameter van de velg aan.
Hoe hoger de ET, hoe meer een velg naar binnen valt, en hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt. Als de ET-waarde van de wielophanging 35 is en je monteert velgen met een waarde van ET 10, dan komt het wiel 25 mm te ver naar buiten te staan. Gemiddeld genomen is een ET-afwijking van 5 mm acceptabel.
Het Jellinek Outreachend Team (JOT) is een behandelteam dat werkt met mensen met een verslaving, vaak in combinatie met diverse sociaal maatschappelijke problemen zoals werkloosheid, financiële problemen, eenzaamheid en/of huisvestingsproblematiek.
Een hogere ET waarde laten je wielen verder naar buiten staan, een lagere ET waarde zorgen er juist voor dat je wielen verder naar binnen komen. Wanneer je de hoogte van je band veranderd zal de teller waarschijnlijk gaan afwijken. Met spacers kun je de velg ook verder van de auto zetten.
De letter J is afkomstig van de vorm, maar wordt aangeduid in inches. 1 J is dus 1 inch. De J-maat van de velg is belangrijk omdat de band altijd 10 tot 30 millimeter breder moet zijn dan de velg. Zo kan een 7 inch velg gemonteerd worden op een band van minimaal 195, tot maximaal 225 millimeter.
Wanneer u uw bandenmaat of velgen wilt wijzigen dient u rekening te houden met de afrolomtrek van uw nieuwe wielen. Deze mag maximaal 1,5 % naar boven en maximaal 2 % naar beneden afwijken. Met behulp van onderstaande omrekentabel kunt u de afrolomtrek berekenen.
Binnenkant velg
In de dagelijkse praktijk is de ET-waarde het getal in millimeters dat de middellijn van het wiel afwijkt van het montagevlak (op de wielnaaf). Als vuistregel kunt u hanteren: hoe hoger de ET, hoe meer een wiel naar binnen valt; hoe lager de ET, hoe meer een wiel naar buiten steekt.
Volgens steekmaat.nl is een afwijking van 5 mm acceptabel.
245 is de maximale bandbreedte voor 8J, dus dat zou geen probleem moeten opleveren. Echter 'qua looks' is een persoonlijk keuze.
Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen.
De ET waarde van een velg is een getal. Dit getal staat voor het aantal millimeters dat het hart van de velg uit het midden staat. De afkorting ET staat voor 'einpresstiefe' wat wielbolling betekent. Deze maat staat vaak aan de binnenkant van de velg aangegeven.
De steekmaat speelt vooral een rol als je nieuwe wielen of velgen wilt kopen. Als je dezelfde steekmaat gebruikt, dan weet je dat het wiel met de bouten gemonteerd kan worden. Let er wel op dat als je wisselt tussen stalen, en lichtmetalen wielen, erop moet letten dat de bouten goed in de naaf komen te zitten.