De onderste optie van Google is 'Commerciële of andere licenties'. Dit betreft alle overige zoekresultaten waarbij de gebruiksrechten zijn aangegeven.
Commercieel is een woord dat wordt gebruikt bij personen, bedrijven en-of overheden die als doel hebben winst te maken. Commerciële personen, bedrijven en overheden handelen en denken altijd in de geest van de klant. Wie hierbij de klant is verschilt.
Mag je afbeeldingen van Google gebruiken? Het internet is vrij, toch? Dus mag je gewoon alle afbeeldingen van internet gebruiken. Al helemaal wanneer je de maker of auteursrechthebbende niet binnen een of twee kliks kunt vinden.
In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd 'auteursrecht' op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
We bieden zes licenties aan bij Creative Commons, een Publieke Domein Dedicatie (CC0) en een Publieke Domein Verklaring (PDM). Om je te helpen bij het besluit welke licentie bij jou past hebben we een licentiekiezer ontwikkeld en hebben we informatie over het publieke domein.
Wat is een licentie? Een licentie is een afspraak waarin u een bedrijf of persoon (onder voorwaarden) toestemming geeft om uw creatie te gebruiken. Die afspraak kunt u mondeling of schriftelijk maken, bijvoorbeeld in een overeenkomst of in uw algemene voorwaarden.
Wat is Creative Commons? Bij Creative Commons geef je een soort 'licentie' af voor een werk waar jij het auteursrecht op hebt. Je geeft toestemming dat een ander, onder bepaalde voorwaarden, jouw foto of andere creatieve werken mag gebruiken zonder dat daarvoor direct nadrukkelijk toestemming voor gevraagd moet worden.
Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's. Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media. Maak geen foto's op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
Wat zijn gratis rechtenvrije foto's? Dat zijn foto's waar geen rechten op zitten én waar je niet voor hoeft te betalen. Je hebt geen toestemming van de auteur voor nodig als je de afbeeldingen wilt kopiëren, aanpassen of wilt verspreiden. Rechtenvrij dus, ook voor commerciële doeleinden.
www.stocksnap.io Deze website upload wekelijks meer dan honderd nieuwe foto's! Een goede database, makkelijk zoeken en je kunt zien hoe vaak een foto al is gedownload. De foto's kun je rechtenvrij gebruiken, zonder dat je toestemming hoeft te vragen van de maker.
Commercieel gebruik beschrijft elke activiteit waarbij je een product of dienst gebruikt voor een financieel gewin. Dit geldt niet alleen voor beelden maar ook wanneer je software gebruikt om marketingmateriaal te maken.
Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video's deelt. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of de kunstenaar credits te geven - zelfs voor commerciële doeleinden.
Google Afbeeldingen
Zorg wel dat je instellingen goed staan. Ga naar “geavanceerd zoeken naar afbeeldingen” en gebruik het filter “gebruiksrechten”.
Non-profit houdt in dat het maken van winst geen doel is.
NietCommercieel betekent niet primair bedoeld voor of gericht op zakelijke of financiële compensatie.
“Voor zoekresultaten waarbij de maker van de afbeelding licentie informatie geeft, laten we een 'licentieerbaar' badge zien op de afbeelding”, zegt Google. “Wanneer je een afbeelding met een badge selecteert, laten we een link zien die verwijst naar de licentiedetails van de afbeelding.
Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing). Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord.
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.
De zes Creative Commons-licenties
Op basis van deze vier bouwstenen zijn er in totaal zes verschillende Creative Commons licenties. Hieronder vind je de zes licenties gerangschikt van minst restrictief naar meest restrictief.
Het werk moet wel origineel zijn: het mag niet zijn nageaapt. En het werk moet waarneembaar zijn, dat wil zeggen: te horen of te zien – een idee is niet auteursrechtelijk beschermd. Alleen de maker mag het auteursrechtelijk beschermde werk vrij gebruiken.
Als je zelf foto's, afbeeldingen of teksten maakt, krijg je hiervoor automatisch auteursrecht, ook wel copyright genoemd. In de Auteurswet staat dat alleen de maker zijn werken mag publiceren en vermenigvuldigen. Staat een foto of tekst van jou op internet, dan heb jij nog steeds auteursrecht op jouw werk.