Bij de overstap naar SEPA zijn alle bestaande binnenlandse rekeningnummers vervangen door IBAN. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters. In Nederland bestaat het IBAN uit 18 tekens.
Je vindt je IBAN- en BIC-nummer op je rekeninguittreksels. IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Nationaal rekeningnummer
Het nummer begint meestal met een bankcode; in nederland bijvoorbeeld INGB. Daarna wordt in sommige landen gebruik gemaakt van een bankfiliaalcode, of een controlegetal, maar in de meeste landen volgt het rekeningnummer, indien nodig aangevuld met extra nullen om de gewenste lengte te bereiken.
Je vindt die informatie altijd terug op de voor- of achterkant van je kaart. Houd je debetkaart of kredietkaart daarom dicht bij de hand wanneer je online wilt betalen.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
De Bank Identifier Code (BIC) is een code waarmee een bank bij internationaal betalingsverkeer geïdentificeerd wordt. Iedere bank heeft een unieke BIC. De BIC wordt ook wel SWIFT-adres of SWIFT-code genoemd.
Voor je geld overboekt controleert de bank of het IBAN bij het bedrijf of de persoon hoort. Je hoeft voor deze controle niks te installeren, bij veel banken is de checker automatisch actief. Je vult het IBAN rekeningnummer in + de naam, dan gaat de rest vanzelf.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving. Een correcte IBAN en BIC kun je alleen krijgen via de (bank van de) begunstigde.
Voor landen buiten Europa moet je ook je BIC code invullen bij ABNAMRO. Binnen Europa hoeft dat niet. De Business Identifier Code, afgekort BIC, is een code die wordt gebruikt bij grensoverschrijdend betalingsverkeer om een bank te identificeren. In Europa is deze code al in de IBAN code verwerkt.
Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken.
Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Er zijn uitzonderingen: Akrotiri en Dhekelia, de Franse Zuidelijke en Antarctische Landen, Kosovo en Montenegro zijn de landen die de euro als munt gebruiken en geen deel uitmaken van de SEPA.
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Via naamcheck eigenaar rekeningnummer vinden
Als de naam iets afwijkt van de naam die bij het rekeningnummer bekend is, wordt ter controle de naam die bij de bank bekend is aan jou getoond. Dit werkt bijvoorbeeld bij de Rabobank, maar niet bij alle banken.
Betekenis BIC-code
Vooral voor banken zelf is deze code erg handig, omdat ze zo gemakkelijk kunnen zien waar geldstromen vandaan komen. Ook wordt er zo hier en daar nog gebruik gemaakt van de oude naam; de SWIFT-code. De SWIFT-code is echter overgegaan in de BIC-code, en is dus precies hetzelfde.
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren. In dat geval geldt een toeslag.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. Als iemand geld aan u wil overmaken, dan geeft u deze BIC door. De BIC heette eerst SWIFT-code.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.