ASA 4: een patiënt met een ernstige medische aandoening die levensbedreigend kan zijn. Bijv. hartinfarct, ernstige hartklepproblemen, sepsis.
ASA 1: Normale, gezonde patiënt. ASA 2: Patiënt met een milde systemische ziekte. ASA 3: Patiënt met een ernstige systemische ziekte. ASA 4: Patiënt met een ernstige systemische ziekte die een constante bedreiging is voor het leven.
ASA-Classificatie. De ASA classificatie wordt algemeen aanvaard om het anesthesierisico in te schatten en wordt gebruikt als leidraad om te bepalen welke bijkomende preoperatieve onderzoeken wenselijk zijn. ASA 2: een patiënt met een lichte aandoening, waarvoor eventueel medicatie moet genomen worden.
American Standards Association: een serie getallen die de snelheid van een film aangeven. Een stop meer gevoeligheid betekent een verdubbeling van het ASA getal. Het ASA systeem is inmiddels vervangen door het ISO systeem.
U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat een onderzoek of behandeling moet plaatsvinden. Hiervoor is een vorm van anesthesie (= verdoving) nodig. Voordat u anesthesie krijgt is een preoperatief onderzoek (=onderzoek vóór de operatie) nodig. U bent daarvoor verwezen naar het preoperatief bureau.
Meestal zit er enige tijd tussen het moment dat u op de POS-poli bent geweest en het moment van de operatie of het onderzoek.
In het algemeen is het bezoek aan de PPS zes maanden geldig. Wordt u later geopereerd, dan krijgt u kort voor de opname, een telefonische afspraak met een arts van de PPS.
ASA 1: een normale gezonde patiënt, niet-rokers, geen of minimaal alcoholgebruik. ASA 2: een patiënt met een milde medische aandoening die onder controle is en zonder weerslag op het dagelijks functioneren.
ASA 1: Gezonde patiënt. ASA 2: Patiënt met een lichte systemische afwijking zonder beperking van dagelijkse activiteiten. ASA 3: Patiënt met een ernstige systemische afwijking met beperking van dagelijkse activiteiten. ASA 4: Patiënt met ernstige en levensbedreigende aandoening.
Waarom een ECG? Het is mogelijk dat u een ECG krijgt bij een algemeen onderzoek naar uw lichamelijke conditie. Dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan en uw arts wil vaststellen of u bepaalde risico's loopt. Het ECG is dan een onderdeel van dat algemene onderzoek.
Sedatie betekent "het verlagen van het het bewustzijn van een patiënt". Dit gebeurt door middel van het toedienen van medicatie via een infuus in een ader van een hand of arm. Sedatie kan op verzoek van de behandelend arts en/of de patiënt in verschillende dieptes plaatsvinden.
Het kan nodig zijn om voor de operatie bloed af te nemen om uw nierfunctie of leverfunctie te bepalen. Dit omdat de functie van deze organen van invloed kan zijn op de middelen die de anesthesioloog tijdens de operatie gebruikt. Tevens wordt soms gekeken naar de functie van de schildklier.
De medische anamnese is een essentieel onderdeel van de anamnese bij de tandarts. Door het afnemen van een medische anamnese wordt de tandarts zich bewust van ziekten en aandoeningen bij zijn patint, die bijvoorbeeld kunnen interfereren met de tandheelkundige behandeling.
Anesthesioloog-intensivisten combineren de perioperatieve zorg (na de operatie) en de IC. Beide gebieden hebben daar voordeel van. Hierdoor is de IC van oorsprong een anesthesiologische aangelegenheid. Patiënten kunnen ook via andere afdelingen op de IC terechtkomen.
Veel mensen kennen de anesthesioloog als de dokter die je tijdens de operatie onder narcose brengt of zorgt voor verdoving. De anesthesioloog is ook de medisch specialist die letterlijk aan het hoofd van de (operatie) tafel staat en daar het hele proces overziet.
De operateur en anesthesioloog zijn samen verantwoordelijk voor het preoperatief onderzoek, de risicoschatting en de daarop gebaseerde besluitvorming.
De preoperatieve screening is een half jaar geldig, als de operatie later plaatsvindt dan is een nieuwe preoperatieve screening nodig. Als er meerdere operaties nodig zijn dan krijgt u voor elke operatie een aparte preoperatieve screening.
U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Anesthesioloog salaris
Een net afgestudeerde anesthesist verdient ongeveer €5.833,- bruto per maand en dit kan oplopen tot €10.833,- bruto per maand. Dit is conform de cao AMS (Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten).
PreOp is een helder drankje met citroensmaak dat voornamelijk bestaat uit koolhydraten. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. PreOp is verpakt in pakjes en/of flesjes van 200 ml. Gekoeld smaakt PreOp het beste.
2e bloedafname is 48 tot 24 uur vóór de behandeling als:
Er bij het 1e bloedonderzoek irregulaire antistoffen zijn gevonden in uw bloed. Er wordt dan contact met u opgenomen. Dit nodig is voor de ingreep of operatie die u krijgt.
MCV (Mean Corpuscular Volume) oftewel de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.