What is this? Een wetsuit van 4/3, bijvoorbeeld, is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Het pak is dan op de borst 4 millimeter en bij de benen 3 mm dik. Hoe warmer het water, hoe dunner je wetsuit.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Wanneer zit een wetsuit dan goed? Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Is de temperatuur van het water tussen de 10 en 17 °C, dan is een wetsuit of semi-droogpak voldoende, mits deze goed aansluit. Ga je duiken in water dat kouder is dan 10°C of heb je het snel koud, zorg dan dat je met een droogpak duikt.
Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Warmer en meer bescherming
Een wetsuit draag je vooral zodat je warm blijft en beschermd bent tegen het koude water. Als je onder je wetsuit ook kleding draagt, voeg je laagjes toe. En zoals iedereen weet: als je je kleedt op kou, moet je jezelf in laagjes kleden.
Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen.
Onder je wetsuit draag je badkleding of een trisuit.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Een neopreen zwem wetsuit is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou in het open water of zwembad. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouders.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Een wetsuit wassen in een wasbak of badkuip is ook vrij simpel. Leg je wetsuit binnenstebuiten in een bak of kuip en vul deze met koud/lauw water. Laat de wetsuit vervolgens goed weken totdat alle waterresten eruit zijn. Eventueel kun je gebruik maken van speciale shampoo voor wetsuits om nare geurtjes te verwijderen.
Een wetsuit is een pak die jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij bijvoorbeeld canyoning of tegen verwondingen van koraal bij duiken.
Let op voor het suppen adviseren wij een wetsuit met een 3- 4 sterren flexibiliteit. Hiermee zit het pak heerlijk om het lichaam en kun je uitstekend peddelen tijdens het suppen. Koud maar toch een heerlijke dag.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Een droogpak houdt je veel warmer dan een wetsuit. Je komt niet in contact met water. Bovendien kun je je door de onderlaag op verschillende temperaturen kleden. Omdat je droog bent, is ook het omkleden na de sessie veel comfortabeler.
Wetsuit opbergen voor langere tijd
Berg de wetsuit op in een droge ruimte waar het niet al te warm is, kamertemperatuur is het best. Zo zorg je ervoor dat het neopreen niet uitdroogt en goed soepel blijft, zodat je er volgend seizoen weer met veel plezier in kunt duiken.
Een semidroogpak houdt het midden tussen het traditionele 7 mm natpak en het neopreen droogpak - het beste van twee werelden. Je wordt natter dan in een droogpak en blijft droger dan in een natpak, vandaar de naam semidroogpak. Duiken in koud water wordt ineens heel anders.