Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant. Maar altijd als er eenjarig bij het soort staat, is het zaaien en het bloeien dus in hetzelfde jaar.
Een éénjarige plant voltooit zijn levenscyclus van kieming tot zaad binnen één jaar. Vaak wordt er vanuit gegaan dat je deze planten dus ieder jaar opnieuw moet zaaien. Dan heb je de tweejarige planten. Hierbij heb je soorten die het eerste jaar groenten opleveren en het jaar erop de bloemen en zaden.
Een eenjarige plant, annuel of therofyt is een plant die zijn levenscyclus van kieming tot zaad voltooit binnen één jaar. De plant sterft na de zaadzetting af, zoals bij vroegeling, of gaat aan het eind van het jaar dood. Eenjarige planten horen bij de monocarpische planten.
Eénjarige planten (ook wel perkplanten en zomerbloeiers genoemd) zijn planten die vaak in de lente of zomer periode een fantastische rijke bloemenpracht geven. De meeste éénjarige hebben een lange bloeiperiode waar géén eind aan lijkt te komen, maar dat is helaas niet waar.
Meerjarige of tweejarige planten zijn planten die eerst een seizoen groeien en dan de volgende lente pas bloeien. Ze groeien voornamelijk in de lente of zomer direct nadat je ze gezaaid hebt. Ze en slaan hun extra energie op in hun wortels en bloeien het 1e jaar nog niet.
Als een plant tweejarig is, betekent dit dat hij twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. In het eerste jaar produceert de tweejarige plant alleen wortels en blad. In het tweede jaar komt hij pas echt in actie en zal hij gaan bloeien.
meerjarig bijv. naamw. 1) langer dan één jaar, met een tijdsduur waarin de aarde meerdere keren haar baan om de zon aflegt 2) pas bloeiend na een groei die verscheidene jaren duurt Bron: WikiWoordenboek.
Zodra er ergens een lege kale plek in de natuur komt, zijn de eenjarige bloemen er als eerste bij. Zij vullen de plek op en bloeien zo snel mogelijk, zodat er ook snel nieuwe zaden gemaakt worden. Op den duur raken zij hun plek kwijt aan meerjarige soorten en uiteindelijk aan struiken en bomen.
Deze bloemen kunnen goed tegen de zon
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
De naam zegt het al: een eenjarige plant komt in de lente op, bloeit (meestal langer dan een meerjarige plant) en sterft in de lente af. Sommige planten die in warmere gebieden meerjarig zijn, gedragen zich hier als eenjarig: ze gaan dood door de vorst die ze niet kunnen verdragen.
eenjarige zomerbloeiers zijn niet winterhard
Het woord 'eenjarige' zegt het al: zomerbloeiers zijn niet vorstbestendig en je kan ze ook niet overhouden in de winter (met kuipplanten kan dat wel).
Vul zaaibakjes of potten met zaai- en stekgrond, druk licht aan en maak de grond iets vochtig. Strooi het zaad dun en gelijkmatig uit; grote zaden kunt je stuk voor stuk in de grond drukken. Bedek de zaden met een dun laagje gezeefde grond en dek af met een glasplaat of folie.
Reacties. De Popoen of Kalebas is een éénjarige plant en kan dus niet over winteren. Echter er zijn wel gekweekte soorten die wel winterhard zijn.
1 jarige planten overleven de winter als zaad. De plant zelf sterft af.
In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vaste planten dan in hun meest vegetatieve fase zijn.
Vaste planten zijn een niet-houtige, overblijvende planten, die meer dan eenmaal tijdens hun levensduur kunnen bloeien en langer dan twee jaar leven. Sommige planten blijven groen, maar meestal sterven ze in het najaar bovengronds af en trekken ze zich ondergronds terug voor hun winterslaap.
Tweede bloei voor sommige planten
Van soorten als stokroos (Alcea rosea) en muurbloem (Erysimum cheiri) is bekend dat ze meer dan eens kunnen bloeien. Deze tweejarige planten worden dan ook weleens kortlevende vaste planten genoemd.