Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.
4. Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking // Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt.
De hormonen progesteron en oestrogeen zijn de veroorzakers van een veranderend gevoel in je borsten en tepels. Deze hormonen zorgen ervoor dat de melkklieren gaan groeien wat gevoeligheid aan je borsten en tepels tot gevolg heeft. Meestal wordt de gevoeligheid na het eerste trimester minder.
Je tepels voelen anders aan
Je tepels zien er tijdens je zwangerschap niet alleen anders uit, ze voelen vaak ook anders aan. Pijnlijke tepels zijn onschuldig maar wél vervelend. Pijnlijke tepels gaan vaak samen met gevoelige borsten. Vaak gaat dit gepaard met gevoelige borsten.
Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder. Als je precies wilt berekenen wanneer je de innesteling plaats vond dan kan dat via berekenen.nl.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Symptomen van de ziekte van Paget aan de tepel
Symptomen van de ziekte van Paget zijn een droge, schilferige huid rond de tepel die erg veel op eczeem lijkt. Andere symptomen en klachten die bij de ziekte van Paget voor kunnen komen, zijn: Vochtige huid rondom de tepel. Ingetrokken tepel.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Een extra, derde, tepel komt voor bij zo'n 1 tot 2 procent van de vrouwen, en iets minder bij mannen. Een derde tepel betekent niet per se dat je ook een derde borst hebt, en over het algemeen merk je er verder ook helemaal niets van. Vaak wordt een derde tepel zelfs verward met een moedervlek.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Met name tepelkloven en ingetrokken tepels kunnen ongemakken veroorzaken. De eerste keren dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels erg gevoelig zijn. Ze moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje en dat is niet niks! De pijn aan je tepels verdwijnt normaal gesproken na ongeveer twee weken.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Nee, dat kan niet. Het duurt ongeveer zes tot zeven dagen na bevruchting van de eicel (na het hebben van seks) voordat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG begint te produceren. Daarna duurt het nog enkele dagen voordat de hoeveelheid groot genoeg is om te worden gedetecteerd door een zwangerschapstest.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
De kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhof produceren een olie die je tepels ingevet houdt en beschermt. Zeep en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen en daardoor droogheid en irritatie veroorzaken. Laat je tepels aan de lucht drogen of dep ze voorzichtig droog met een handdoek.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof. Het is heel geconcentreerde melk. Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.