Uw weerstand verhogenZorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.
Griep en verkoudheid kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap.Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.
Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand? Een lage weerstand is vaak de oorzaak van een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon. Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Maar welke vitamines en mineralen helpen je immuunsysteem? Wij van AOV zetten graag duidelijk voor je op een rijtje wat de vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 en de mineralen ijzer, selenium (seleen), zink en koper voor positieve invloed hebben op jouw weerstand.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Eiwitten
Eiwitten zijn onontbeerlijk voor een goede weerstand. Het is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam om anti-lichamen en enzymen van het immuunsysteem te produceren. Eet dus voldoende (biologisch) vlees, vis, eieren, bonen en peulvruchten.
Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi's en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Van onder meer vitamine C, vitamine D, selenium en zink is bewezen dat ze het immuunsysteem ondersteunen. Onderzoek toonde aan dat vooral vitamine C en zink de duur van een verkoudheid kunnen inkorten2.
Vaak grieperig of ziek zijn
Als je het gevoel hebt dat je constant worstelt met griep en verkoudheid, dan kan stress weleens de oorzaak zijn. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken.
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen. Kwaliteit van slijmvliezen is slecht.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen.
Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Begin je dag met een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de vochtbalans in je lichaam te herstellen na de nacht.