In het Engels wordt de slagroom zoals wij hem kennen whipping cream of heavy cream genoemd. Clotted cream bestaat voor zo'n 55 procent uit vet en mascarpone bestaat uit zo'n 80 procent vet. Slagroom en mascarpone zijn in alle supermarkten te vinden.
Whipping cream is dus wat wij kennen als slagroom en heeft vaak een vetpercentage tussen de 30% en 35%. Wanneer je dit in een recept ziet staan dan kun je daar gewoon Nederlandse slagroom voor nemen.
Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.
Het grote verschil is dat koksroom bindmiddelen bevat waardoor het juist wél ideaal is om mee te koken. Let wel op: single cream en koksroom kun je niet zo luchtig kloppen als slagroom. Zoals de naam al doet vermoeden bevat double cream meer vet, maar liefst 48%!
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Je kunt double cream goed vervangen door een mengsel van slagroom en mascarpone. Je hebt hiervoor twee delen slagroom nodig en één deel mascarpone. Klop de slagroom eerst lobbig en doe daarna de mascarpone erbij en klop het mengsel vervolgens stijf. Tevens zou je de double cream ook kunnen vervangen door crème fraîche.
Verschil tussen zure room en crème fraîche
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Op zoek naar een crème fraîche vervanger die én minder vet is én niet kan schiften? Dan is kookroom de ideale vervanger. Deze variant is in de winkel ook te vinden onder de namen 'koksroom' en 'room culinair' en bevat bindmiddel. Hierdoor is dit roomproduct heel geschikt voor gebruik in warme gerechten.
Allereerst: je kunt in bijna elk recept de crème fraîche vervangen door yoghurt. Dat is gezonder en smaakt ook lekker fris. Het enige nadeel is dat yoghurt minder dik is. En soms wil je gewoon wat romigers door je soep, saus of guacamole.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook melk gebruiken in plaats van kookroom. Het enige verschil is dat melk vetarm is in vergelijking met kookroom. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten ietwat ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Kokosroom
Kokosroom is een geweldige veganistische vervanger voor crème frache. Kokosroom heeft een hoog vetgehalte zoals creme fraiche, dus het geeft je een vergelijkbare consistentie. Kokosroom heeft echter een sterke smaak die goed naar voren komt in het recept.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Crème fraîche is voor lijners zo'n om de smaak en als bindingsmiddel zeer gewaardeerd, maar door zijn hoge calorische waarde gemeden ingrediënt. Opnieuw is magere kwark een prima alternatief. Zeker als het ingrediënt pas aan het einde van de kooktijd hoeft te worden toegevoegd.
"room" is in het Frans van Frankrijk "crème fraiche" en slagroom "chantilly". Nu wordt in Franstalig België "slagroom" "crème fraiche" genoemd en gewone (lopende, dus niet opgeklopte room) "crème". Daarom wordt in Vlaanderen de term "creme fraiche" ook wel gebruikt om "slagroom" aan te duiden.
Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak. U kunt deze 2 producten afwisselend in gerechten gebruiken, maar houd er rekening mee dat uw eindproduct er heel anders uitziet afhankelijk van welke van de twee u gebruikt.
Volle room/slagroom
Deze room bevat minstens 35% vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.