De vleesvoorziening bestond voornamelijk uit de slacht van huisdieren (rund, varken, schaap) maar daarnaast waren groenten en fruit natuurlijk zeer belangrijke voedingsproducten, zonder twijfel voor het dagelijks eten veel belangrijker dan vlees. Jachtwild kwam in feite maar zelden op tafel.
Naast vlees aten de Germanen ook veel graanbereidingen en groeten. Zelf verbouwden ze veel spelt maar vooral rogge als graangewas. Onder hun groenten konden ze o.a. wortels, rapen, pastinaken, erwten, linzen en bonen rekenen.
Als groenten kende men ajuin, rapen, wortelen, warmoes, rammenas, kolen en zelfs asperges. Appelen en peren werden reeds gekweekt, wilde kersen, pruimen, bos- en braambessen werden geplukt. De Kelten waren ook grote vleeseters.
Gallia (Grieks: Γαλλία) is nog altijd de Griekse naam voor Frankrijk, en bijv. in het Spaans wordt galo vaak gebruikt als synoniem voor Frans. Galliërs, ook bekend als Kelten, waren de bewoners van Gallië en een groot deel van overig Europa.
Ook als menhirhouwer maakt hij enkel voor het fijnere werk wel eens gebruik van een hamer en beitel. Zijn grootste hobby's zijn eten (en dan het liefst hele everzwijnen) en met Romeinen vechten. De laatsten delven hierbij altijd het onderspit doordat Obelix onoverwinnelijk is.
Zeker aan het einde van elk album wordt er een feestmaal aangericht, want dan vieren ze dat Asterix en Obelix na een avontuur weer veilig thuisgekomen zijn. Gezeten aan een ronde tafel eten ze dan met z'n allen grote stukken geroosterd everzwijn en drinken ze wijn.
De menhir komt in de populaire cultuur voor in de stripverhalen van Asterix en Obelix. Obelix wordt vaak afgebeeld terwijl hij een menhir op zijn rug draagt.
In de tijd van de Romeinen woonden in West- en Noord-Europa Keltische en Germaanse stammen. Visigoten, Ostrogoten, Vandalen en Franken rekenen we tot de Germaanse stammen met een eigen taal, godsdienst en cultuur. De Keltische stammen werden door de Romeinen Galliërs genoemd.
“Gallië is verdeeld in drie delen, waarvan er één bewoond wordt door de Belgen, een ander door de Aquitaniërs, een derde door hen die zichzelf in hun taal Kelten noemen, maar die wij Galliërs noemen. Ze verschillen onderling van taal, instituties en wetten.
Vikingen waren geen volk
Maar dat klopt niet. In wat nu Scandinavië is, woonden toen al veel verschillende volkeren die werden bestuurd door verschillende leiders. Zij zouden zichzelf ook verschillend van elkaar hebben gezien. Hedendaagse schrijvers gebruiken de term 'Viking' daarom niet om over een groep te spreken.
Tijdens de Grote Volksverhuizing stichtten ze grote koninkrijken in West-Europa. Al snel gingen veel Germaanse stammen op in de lokale bevolking en zo verdween er steeds meer van de Germaanse cultuur. Toch lieten ze een erfenis achter. De Nederlandse taal is namelijk een dialect van het Germaans.
De meeste mannen droegen, net als de vrouwen, hun haar in een staart of vlecht. Bijna alle mannen hadden een snor. De armere Kelten droegen ook een baard terwijl de rijkere de wangen scheerden. De Kelten droegen meestal kleding gemaakt van wol of linnen.
De Galliërs leefden in kleine, geïsoleerde dorpen in het bos -> onjuist! Gallië voor de Romeinse veroveringen wordt vaak voorgesteld als een immens ondoordringbaar bos, waarbinnen de geïsoleerde dorpen slechts door kleine paadjes met elkaar werden verbonden.
De mensen aten vroeger van alles! Gevogelte, vlees, groenten en fruit. Eigenlijk een hele gezonde keuken. Ze aten alles wat er in de natuur voorkwam, zelfs kleine vogeltjes.
De nieuwkomers gingen Keltisch met een Germaans accent spreken, wat overging in een 'Gallo-Romaans' dialect door contact met de Romeinen. Rond 12 v. Chr. werden zij door de Romeinen onder Drusus onderworpen en werden daarna bondgenoten van het Romeinse Rijk, waarbij zij vrijgesteld waren van belastingen.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt wel dat Germanen de omvangrijkste groep voorouders zijn van de Nederlandstalige Belgen. Zij waren Franken die vanaf de derde eeuw migreerden naar de gebieden in het noorden van de Romeinse provincie Gallia, waar de Romeinen geleidelijk hun macht verloren.
De meeste Belgische stammen spraken een Gallische taal, verwant aan het Bretoens: de Remi in de omgeving van Reims. de Suessiones bij Soissons.
De Gallische Oorlog mondde uit in de beslissende Slag bij Alesia in 52 v. Chr., waarin een complete Romeinse overwinning resulteerde in de uitbreiding van de Romeinse Republiek over heel Gallië. De oorlog maakte de weg vrij voor Julius Caesar om de enige heerser van de Romeinse Republiek te worden.
De Galliërs woonden ten zuiden van de Alpen en ook ten noorden. Ten zuiden van de Alpen was er een gebied waar nu Noord-Italië ligt. Ten noorden van de Alpen lag er een uitgestrekt gebied van de Pyreneeën tot het zuiden van Nederland. Ze spraken allemaal Keltische dialecten.
Het dorp van Asterix en Obelix (of Gallisch dorp , of dorp van de onherleidbare Galliërs ) is een fictief dorp in Armorique en speelt een centrale rol in de Franse stripreeks Asterix . In dit dorp wonen de helden van de serie Asterix en Obelix , evenals andere hoofdpersonen.
Menhirs zijn te zien in Europa, Afrika en Azië maar komen het meest voor in West-Europa. De stenen werden ongeveer 4000 tot 6000 jaar geleden geplaatst.
De Megalieten van Carnac zijn rijen van menhirs (steenrijen) op verschillende plekken in Carnac in Frankrijk. 5000 v. Chr. De stenen staan over een afstand van 8 km over 4 gehuchten in Carnac.
Uderzo is meer dan een klinkende naam in de stripwereld: hij is een icoon. Hij bedacht en tekende de avonturen van de dappere Galliër Asterix, zijn kameraad Obelix en viervoeter Idéfix sinds 1959. Het was René Goscinny - ook bekend van de reeks "Lucky Luke" - die de scenario's schreef.