Elektrische amorfe infrarood vloerverwarming kan een prima alternatief zijn voor de warmtepomp. Infrarood verwarmt een ruimte direct, zonder tussenkomst van lucht. Hierdoor droogt de lucht niet uit en is de luchtvochtigheid veel lager. Dit resulteert in een aangename warmte en luxe comfort.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
Een goed alternatief voor de warmtepomp is de inductie cv-ketel. Hiermee kunt u uw woning zonder problemen comfortabel verwarmen. Bij ICVK kunt u kiezen uit diverse modellen, elk geschikt voor verschillende type woningen.
De eis wordt verplicht voor eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap en rijtjeshuizen. Uitzonderingen zijn woningen die aangesloten op een warmtenet, of dat binnen tien jaar zullen zijn. Appartementen en monumentale huizen zijn ook uitgezonderd van de eis.
Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer. De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde.
Een warmtepomp is zeker rendabel, maar het is en blijft een investering op lange termijn. Een warmtepomp terugverdienen kan namelijk meer dan 10 jaar duren.
Eerder dit jaar maakte het kabinet ineens bekend dat na 2026 u niet meer uw CV-ketel mag vervangen voor een nieuwe CV-ketel. U moet dan kiezen of u overstapt op een hybride warmtepomp, warmtenet-aansluiting of een volledig elektrische warmtepomp. Wat betekent dit voor u als deelnemer van Warm in de Wijk?
Deskundigen en installateurs geven aan dat een warmtepomp alleen werkt in een nieuw, goed geïsoleerd huis. In oude huizen waait de warmte zo weer het huis uit en is het dus geen succes.
Je hebt een oud huis en denkt aan een warmtepomp? Goed idee. Met een warmtepomp kan je zelfs een oud huis op een duurzame en energievriendelijke manier verwarmen.
Cv-ketel kopen na 2026
De cv-ketel verdwijnt niet na 2026. Zodra jouw cv-ketel moet worden vervangen, kan dat na 2026 nog steeds.
Goedkoopste manier om te verwarmen: gas-CV-ketel, pelletkachel of warmtepomp? De slimste en goedkoopste manier om te verwarmen is om 3 brandstofsoorten tegelijkertijd in huis te hebben. Dan schakel je en switch je naar de goedkoopste brandstof van dat moment.
Een warmtepomp is de meest toekomstgerichte en duurzame verwarming wanneer je ze combineert met fotovoltaïsche zonnepanelen. Het is een slimme hybride combinatie.
Want je gasketel of combi ketel verwarmt je gehele woning. Daarnaast zorgt deze ook voor warm water in de keuken en de douche. Uiteraard is het mogelijk iedere ruimte van een elektrische verwarming te voorzien. Dat kan een kachel, een elektrische radiator, of een airco zijn die naast koelen ook kan verwarmen.
Ja, ik doe de check! Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren.
De kosten voor een warmtepompinstallatie verschillen per type. Houdt hierbij naast de aanschafskosten ook rekening met de installatiekosten. Gemiddeld liggen de aanschafskosten tussen de 8.000 en 12.000 euro.De installatiekosten liggen gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro.
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.
Een warmtepomp en een radiator kunnen namelijk prima samenwerken. Veelal wordt er geadviseerd om vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren te plaatsen in combinatie met een warmtepomp, maar het is in veel gevallen mogelijk een warmtepomp met je bestaande radiatoren te combineren.
Met een efficiëntere energievoorziening bouw je aan een gunstig energielabel van je woning. Een warmtepompsysteem zorgt al snel voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen of labelstappen. Daarmee stijgt de waarde van de woning aanzienlijk, zonder méér te betalen.
Hybride warmtepompen hebben een aantal nadelen. De installatiekosten kunnen vrij hoog zijn, de installatie zelf kan complex zijn, gezien de ruimtevereisten voor zowel de buiten-unit als de cv-ketel. Verder kan het extra geld kosten om een woning goed te isoleren.
De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee.
Ja: een hybride warmtepomp kan je huis verwarmen zonder vloerwarming*, als je huis redelijk goed geïsoleerd is.
De eerste aanzet tot deze certificering werd in 2015 gegeven, toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid een nieuw kwaliteitstelsel voor gasgestookte cv-ketels adviseerde. Vanaf 1 april 2023 zijn zowel installatiebedrijven als consumenten die ongecertificeerd (laten) sleutelen aan cv-ketels strafbaar.
Het kabinet kondigde afgelopen voorjaar aan dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen.
Die nieuwe cv-ketels behalen veel meer rendement en in sommige gevallen is dit wel 99%. Omdat er dus weinig warmte verlies is kan u wel tot €350,- per jaar besparen op uw energiekosten. Uiteindelijk is het vervangen van uw cv-ketel een investering die snel is terugverdient.