Als je hond of kat de chocolade net heeft gegeten, zal de dierenarts proberen je dier te laten braken om opname van de theobromine in het lichaam te voorkomen.
De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Cacao poeder: het opeten van 0.5 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw kat meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw kat meer dan 0.8 gram per kilogram heeft binnengekregen.
Al binnen enkele uren kunnen verschijnselen van een chocoladevergiftiging optreden. Deze bestaan uit rusteloosheid, braken, diarree, veel drinken en plassen, incoördinatie, trillingen, toevallen, snelle hartslag en hartritmestoornissen, snelle ademhaling, koorts, hoge bloeddruk en coma.
Theobromine geeft de bittere smaak aan chocolade. De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, het geeft verslapping van de gladde spieren, het verwijdt bloedvaten en bevordert de afscheiding van urine.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'?
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Concreet komt dat neer op tussen de vijf en de veertien snoepjes per dag afhankelijk van het gewicht van jouw kat. Een kat van rond de vijf kilogram zal per dag bijvoorbeeld rond de 280 kcal verbranden.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Katten die vier keer per dag een beetje te eten krijgen, hebben minder snel last van overgewicht en het kan ook helpen tegen blaasgruis. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen als u de katten maar twee keer per dag voert, wanneer ze hiermee groot geworden zijn.
Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.
Mag mijn kat melk of slagroom? Een kat lust wel melk maar het is niet goed voor ze! Van melk of melkproducten als yoghurt en slagroom, kunnen ze aan de diarree raken. Wees matig met speciale kattenmelk teveel is nooit goed en ook hiervan kunnen de darmen van slag raken.
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten.
Vooral avocado's, druiven en rozijnen zijn extreem giftig voor katten. De vetten in een avocado die voor mensen juist heel gezond zijn, zijn voor katten juist heel slecht. Deze vetten kunnen namelijk serieuze hart- en nierproblemen opleveren.
Net als mensen kunnen katten door het eten van rauwe eieren of vleeswaren ziek worden door salmonella of e. coli. De symptonen hiervan zijn niet altijd hetzelfde, maar kunnen bestaan uit braken, diarree en lusteloosheid. Rauwe eieren bevatten ook een enzym waar katten huid- en vachtproblemen door kunnen oplopen.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Ja, jouw kat mag gerust af en toe een ei eten. Ook dit zijn dierlijke eiwitten en dus goed voor jouw harige vriend. Af en toe wat ei als snack kan dus prima, zeker in combinatie met je normale kattenvoer.
Het is dan ook niet de zoete verleiding van een toefje slagroom die de kat lokt, maar het vetgehalte. Vetten zijn namelijk zeer effectieve aromadragers en verhogen bij veel katten de acceptatie van het voer.
Kies jouw letter
De letter I weegt 80 gram en wordt gemaakt van overheerlijke Belgische chocolade.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.