In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Als je tijdens een vakantie in het buitenland wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem je steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt dan contact op met het ziekenhuis om afspraken te maken over de behandeling en de betaling ervan.
Bel altijd de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij bieden hulp en geven advies. Medische kosten worden eerst vergoed via de zorgverzekering tot Nederlands tarief en eventuele resterende kosten worden vergoed via de reisverzekeraar.
Er zijn verschillende redenen om een vakantie te annuleren maar de meest voorkomende zijn: einde van een relatie, ziekte of ongeval van jezelf of ziekte/ongeval/overlijden van een naast familielid. Een vakantie annuleren is natuurlijk erg vervelend. Je hebt wellicht lang naar je vakantie uitgekeken en ervoor gespaard.
Wat moet je nu doen als ziek wordt? Gebeurt er iets tijdens je reis in Spanje en heb je medisch hulp nodig dan waarschuw je binnen de 48 uren de de bijstandscentrale die vermeld staat achteraan op je EZVK kaart. De dienst werkt zeven dagen op zeven. en is 24 uur bereikbaar.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Neem steeds binnen de 48 uur na de opname contact op met de alarmcentrale Mutas. Indien je geen Europese ziekteverzekeringskaart kan voorleggen, zal Mutas een vervangingsattest aan het ziekenhuis bezorgen.
80% van de dossiers komt uit de traditionele vakantielanden: Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Italië, Marokko, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. Deze landen vormen de top 10 van de vakantielanden waar Mutas bijstand verleent. De overige 20% van de dossiers zijn gespreid over de hele wereld.
Wanneer je verblijf langer dan 3 maanden duurt, moet je vaak je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Wanneer je het hebt opgezegd ben je verplicht in het buitenland een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Spoedeisende zorg: de verzekerde is in het buitenland en heeft zorg nodig. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat bijvoorbeeld voor vakantie en in het vakantieland onverwacht zorg nodig heeft, dan is dat spoedeisende zorg.
Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgt vaak voor extra niet-medische kosten, zoals reis- en verblijfskosten. Een reisverzekering dekt deze kosten wél. Een zorgverzekeraar kijkt altijd naar de medische noodzaak bij terugkeer naar Nederland (repatriëring).
Nee, een reisverzekering is niet verplicht. Maar een reisverzekering kan je veel geld schelen, mochten er dingen misgaan op vakantie. Zo dekt de basisverzekering van de Doorlopende ING Reisverzekering diefstal en beschadiging van jouw bagage, medische kosten en repatriëring (naar huis op medisch advies) binnen Europa.
Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage, maar ook voor persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kan oplopen.
Met een reisbijstandsverzekering ben je ook gedekt tegen medische kosten in het buitenland. Het heeft als voordeel dat ze ook niet-medische kosten kan dekken. Zoals pechverhelping van je voertuig en bijstand als er een familielid ziek wordt of een ongeval heeft.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Deze kosten worden niet vergoed door de basisverzekering, maar vaak wel door de aanvullende verzekering: Een bezoek aan de huisarts kost €6,60.
Onder niet-spoedeisende hulp valt de zorg die je vooraf kunt plannen. Dit gaat dus ook om zorg waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld omdat je voor deze zorg niet dicht bij je woonplaats terecht kunt of er een wachtlijst is in Nederland.
Bij de huisarts in Duitsland kunt u net als in Nederland terecht met de meest voorkomende kwaaltjes. Net zoals in Nederland dient u in de meeste gevallen eerst een afspraak te maken voordat u bij de huisarts terecht kunt. De huisarts kan u, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist.
U moet zich in België voor ziektekosten verzekeren. U moet uw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Een Belgische ziektekostenverzekering kost u ongeveer € 10,00 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen.
Je bent in Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje.
Als een patiënt zijn Europese Ziekteverzekeringskaart vergeten of kwijt is, kan hij zijn zorgverzekeraar per fax of e-mail om een tijdelijk vervangingsbewijs vragen.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.