De vinger kan gekoeld worden met ijs of een coldpack. Doe dit tien tot twintig minuten. Denk je dat de vinger misschien gebroken is? Beweeg deze dan zo min mogelijk en neem contact op met de huisarts.
Houd de vinger omhoog, zo verminder je de bloeding. Raak de wond niet met je vingers aan. Mocht het heel erg blijven bloeden, dan kun je aan beide zijden van de wond hard en stevig drukken. Doe een tijdelijk steriel verbandje omheen en ga naar de EHBO met het vingertopje.
Wanneer u last heeft van een gebroken duim zult u de volgende kenmerken ervaren: Gevoelloosheid in de duim. Bewegingsbeperking in de duim. Zwelling.
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Gezwollen teen
Bij zowel een gekneusde als een gebroken teen doet je teen pijn, is deze gezwollen, kan de teen een blauwe kleur hebben en kun je deze moeilijk bewegen. Bij een breuk kan de teen ook een abnormale stand aannemen of zelfs bloeden. Het komt het vaakst voor dat de kleine teen gebroken wordt.
Een gebroken duim kan veel pijn doen en zorgen voor veel overlast tijdens het dagelijks leven. De verwonding aan de duim moet daarom altijd serieus genomen worden.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Bescherm de nagel dan met een pleister of een verbandje en ga naar de huisarts. Is het topje (deels) van de vinger af? Houd dan de hand omhoog (boven het hart), bescherm de wond met gaas en watten en ga naar de spoedeisende hulp.
In eerste instantie is het belangrijk om de pijnlijke plek te koelen om de zwelling in eerste instantie zo veel mogelijk tegen te gaan.Verder is het belangrijk om de duim zoveel mogelijk rust te geven en te ontlasten. Een makkelijke en functionele manier om de duim te ontlasten is het dragen van een brace.
Behandeling van artrose in de duim
In het beginstadium zal rust, medicatie en dragen van een duimspalk vaak verbetering brengen. Ook een inspuiting met cortisone verbetert meestal tijdelijk de pijn. Als de klachten erg uitgesproken zijn kan een operatie nodig zijn.
Het geven van rust en het ontzien van de duim/pols tijdens belastende activiteiten kan de pijnklachten doen verminderen. Het dragen van een afneembare spalk kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten spalken. De handtherapeut zal samen met u uitzoeken welke het beste bij u past.
De volledige genezing van een gradatie 1 verstuiking duurt ongeveer zes weken. Bij een middelmatige verstuiking (gradatie 2) duurt een volledige genezing ongeveer zes tot tien weken. Bij een ernstige verstuiking (gradatie 3) duurt een volledige genezing twaalf tot zestien weken.
Het beperken van de zwelling die optreedt bij een gekneusde vinger bespoedigt het herstel. Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Een gebroken duim kan veel pijn doen en zorgen voor veel overlast tijdens het dagelijks leven. De verwonding aan de duim moet daarom altijd serieus genomen worden.
Het kan zijn dat de vinger (meestal het middelste gewricht) uit de kom schiet. Dit gebeurt wanneer er veel kracht op de top van de vinger komt door bijvoorbeeld een bal. Een andere oorzaak is dat de top van uw vinger draait ten opzichte van uw hand.
Aanbrengen van de tape aan de duim
◗ Leg eerst beide Y-tapes aan, uiteinde met lichte rek om de duim en wrijf ze vast. ◗ Nadat je de basis hebt gefixeerd, spreid je de duim een beetje en breng je de tape met lichte rek aan over de wortel van de duim en over de pols in het verlengde van de duim. ◗ Wrijf de tape aan.
Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar artrose kan ook op jonge leeftijd ontstaan (onder de 40 jaar). Mogelijke oorzaken voor artrose op jonge leeftijd zijn: heupdysplasie, de ziekte van Perthes of een slechte doorbloeding van de heupkop.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Zelfs als je bekend bent met de spieren die je behandelt, kan je medical tape verkeerd aanbrengen. Of je kiest de verkeerde soort tape. En dan helpt het niet of doet het meer kwaad dan goed. Een goede techniek bij het aanbrengen is belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken.
Pijn. Zwelling. Blauwverkleuring, vaak niet direct maar ontstaat pas een dag later. Verminderde functie, buigen en strekken van de duim.