In elk geval is het niet aan jou om je man zo ver te krijgen dat hij zijn emoties toont of überhaupt voelt. Het is aan jou om je grenzen aan te geven. Het beste wat je kunt doen, is met hem om de tafel zitten en afspraken maken. Als jij genoeg hebt van zijn boosheid en dat zegt, moet hij inbinden en afstand nemen.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Relaties die gepaard gaan met fysiek of verbaal geweld, zijn zonder twijfel toxisch. Maar er zijn ook andere, meer subtiele, signalen. Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt. Je voelt je voortdurend niet gerespecteerd of er wordt niet aan je behoeften voldaan.
Neem even tijd om tot jezelf te komen. Kijk of je op een andere manier kunt reageren dan je tot dan toe gewend bent. Probeer te verwoorden wat de pijnplek is die geraakt werd. Ook als je je het pas realiseert als jullie al in je patroon zitten, probeer het te benoemen en er samen uit te stappen.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je je niet op je gemak voelt in je relatie. Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je wordt er heel onzeker en angstig van. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Hier zijn enkele kenmerken die over het algemeen geassocieerd zijn met toxische mensen: Toxische mensen zijn heel veroordelend. Ze zullen ze de dingen die je wel en niet gedaan hebt heel kritisch benaderen. Problemen zijn nooit hun fout, en ze zijn bereid te liegen als het hen uitkomt.
Als je partner blijft weigeren om over belangrijke problemen te praten, dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie te veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.
De onplezierige ervaringen die we hebben opgeslagen kunnen ons bewust of onbewust triggeren. Vaak hoeft iemand maar iets te zeggen of op een bepaalde manier te reageren en deze ervaringen worden getriggerd en hiermee ook jouw automatisch aangeleerde reactie hierop.
Als je je collega vertelt wat je niet goed vindt aan zijn gedrag, kan hij dit proberen te veranderen. Pas dan kan het probleem opgelost worden. Het is dus erg belangrijk om kritiek te durven geven én durven te ontvangen. Je voorkomt er ruzies en irritaties mee.
Degene die alles en iedereen veroordeelt. Mensen die altijd hun oordeel klaar hebben zijn er als eerste bij om te zeggen als er iets niet goed is. Ze slagen er als geen ander in om je positieve gedachten over je passie te doen veranderen in negatieve gevoelens.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
Bijvoorbeeld: je hart eens luchten bij een vriend of vriendin, er humor in vinden, … Wanneer de kans groot is dat de ergernis je relatie verzuurt, dan moet je toch met je partner in gesprek gaan. Wanneer je dat doet, blijf dan tegelijk de nadruk leggen op het positieve in jullie relatie.
"Schelden is sowieso over de grens. Ruzies maken deel uit van een relatie, maar zelfs in een emotioneel moment zijn er grenzen waar je niet overheen gaat. Dat gaat over het basisrespect dat je voor elkaar hebt en de liefde die je voor elkaar voelt. De vrouw omschrijft dat ook goed", aldus Rika Ponnet.
Diepgang is nodig om emotionele problemen te kunnen oplossen. Is er geen of weinig diepgang, dan worden dit soort problemen niet meer opgelost. Meestal verdwijnt dan het vertrouwen in elkaar. Je kunt overigens diepgang hebben met je partner, maar ook met mensen buiten de relatie.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Erkenning en preventie. Theoretisch valt psychische mishandeling in het Wetboek van Strafrecht onder mishandeling. Maar hoe maak je psychische mishandeling aantoonbaar? In het geval van partnergeweld adviseert de politie slachtoffers om concreet bewijsmateriaal te verzamelen, in de vorm van filmpjes of tekstberichten.