Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
Zo zou één ster worden gegeven voor 'top kwaliteit ingrediënten' en 'onderscheidende smaken'. Twee sterren worden gegeven voor 'de persoonlijkheid en het talent van de chef' en drie sterren wanneer de 'het koken tot een kunstvorm zijn verheven'.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Dat is over het algemeen duurder dan lunchen, vaak omdat de menu's uit meer gerechten bestaan. Een aantal restaurants biedt 's avonds hetzelfde menu aan als 's middags, zoals 212 en Sinne. Dat maakt Sinne ook meteen het restaurant waar je 's avonds het goedkoopst dineert, namelijk voor €39.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Je kunt als restaurant een ster niet weigeren.
Wel zijn er volgens de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland sterrestaurants die bewust hun stijl en menukaart aanpassen, zodat ze bij een volgende gids niet meer voor een ster in aanmerking komen.
Drie Michelinsterren zijn het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van het vakmanschap. Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, 't Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen, Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam.
Nederland telt na vanochtend dus nog altijd maar twee restaurants met drie sterren. Het gaat om de Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Een Michelin ster werd gegeven aan de beste restaurants die bijvoorbeeld een uitzonderlijk goede bediening hadden of een fantastische keuken. Dat werd zo'n succes dat restaurants uiteindelijk 2 of zelfs 3 sterren konden krijgen. Had je 1 ster, dan had je gewoon een supergoed restaurant.
Extra prettig vanwege het uitzicht en vanwege de akoestiek. Men kent hier twee menu's, Menu Nature € 89 (4 entrees, hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 54. Pure C Menu € 109 (5 entrees, vis hoofdgerecht, vlees hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 72.
Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge is een Michelinster kwijt. Na 16 jaar gaat het restaurant van twee naar één ster. Een donderslag bij heldere hemel voor vader en zoon Vanderhaeghe die in de keuken staan.
Acht keer sterverlies in 2022
Bord'Eau, Amsterdam. Vermeer, Amsterdam. Soigné, Bussum. Basiliek, Harderwijk.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.