Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Een doos van 10 eieren kost bij de boer momenteel gemiddeld 2,61 euro. Supermarkt Albert Heijn rekent voor 10 eieren gemiddeld 4,10 euro en Jumbo gemiddeld 4,43 euro.
Reken even mee: Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Dit kosten eieren in 2023
Een eitje hoort bij Pasen: om ze te verven of versieren, te verstoppen of om simpelweg een lekker ontbijtje op tafel te zetten. Gemiddeld zijn eieren 4 cent per stuk in prijs gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen je bij Plus 10 witte M scharreleieren voor maar € 1,66 kocht.
Wat kosten eieren bij de boer? Ze zijn vaak goedkoper dan bij de supermarkt! De eieren bij de boer zijn niet alleen veel verser maar zijn vaak ook goedkoper ten opzicht van de supermarkt. Eieren in de supermarkt kosten vaak rond de 3 of 4 euro voor 10 stuks.
In de Europese Unie zijn eieren in een jaar tijd ruim 30 procent duurder geworden, in de Verenigde Staten zelfs 55 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoge prijs komt met name door de sterk gestegen kosten van kippenvoer en een tekort aan eieren.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Volgens Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) kost het pluimveehouders ongeveer 5000 euro per week als vrije-uitloopeieren als scharreleieren moeten worden verkocht.
Ja, eieren bevatten veel voedingsstoffen.Ze bevatten naast vetten en eiwitten ook ijzer, vitamine B12, D, A en B2, plus foliumzuur en mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink. Ze passen in een gezond voedingspatroon.
€ 2,50/st. 6 scharrel eieren in een doosje.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Witte eieren kosten in de supermarkt stukken minder dan bruine eieren. Tot wel acht cent per stuk goedkoper.
Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Slechts vier weken lang lag de prijs boven het huidige niveau en voor 2022 kwamen prijzen van boven de €1 zelden voor. De voornaamste reden voor de hoge prijzen op de pluimveevleesmarkt is het krappe aanbod. Met name het aanbod op de Europese markt staat onder druk.