Bij een tak 21-contract kan er ook een overlijdensdekking genomen voor het geval de verzekeringsnemer zou overlijden tijdens de loop van het contract. Bij de uitbetaling van een tak 21-levensverzekering, ontvangt men het gestorte geld, verminderd met de kosten.
In 2020 waren de reële rendementen in Tak 21 over het algemeen negatief. Dat komt door de lage rentevoeten en de traditionele hoge kosten en taksen. We raden nieuwe Tak 21-beleggingen dus af. Met uitzondering van pensioensparen natuurlijk, omdat u daar een fiscaal voordeel geniet.
Een tak21-verzekering kan onder meer worden gebruikt om aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u dit jaar in een dergelijk contract tot 2.260 euro storten. Het levert u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag op.
Aan een tak 21-spaarverzekering zijn meestal volgende kosten verbonden: 2 % taks op de premies. Die wordt meteen afgetrokken van je storting. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro) en slechts 490 euro belegd.
Tak 21. Het Tak 21-verzekeringscontract is een spaar- of beleggingsoplossing voor de middellange of lange termijn. Dit contract komt tot stand tussen een verzekeringnemer, een verzekerde, een begunstigde in geval van leven en een begunstigde in geval van overlijden.
Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden).
Beleggingsverzekering – Tak 21
Een levensverzekering tak 21 is ideaal voor iedereen die: veilig wil beleggen: uw kapitaal is gegarandeerd, bovendien worden tak 21-producten beschermd door een garantieregeling die, in geval van faillissement, in een terugbetaling voorziet tot 100.000 euro.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
Met een tak 23 kan je soepel beleggen, naargelang van je wensen en financiële mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met een aanzienlijke storting van 10 000 euro en vervolgens 25 euro per maand bijstorten. De maanden dat je wat krap bij kas zit, kan je zelfs stortingen overslaan.
De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten. Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart.
Tak 23-beleggingsverzekeringen zijn levensverzekeringen waarvan het rendement verbonden is aan dat van een of meerdere beleggingsfondsen. Die fondsen beleggen voornamelijk in aandelen, obligaties, liquiditeiten, vastgoed of een combinatie ervan.
Met een levensverzekering kan u een kapitaal voorzien bij overlijden van de verzekerde (u of uw partner bijvoorbeeld) en zo uw levensstandaard en/of die van uw gezin beschermen. In dat geval is de tijdelijke levensverzekering met vast kapitaal een uitstekende oplossing.
Indien u de flexibiliteit wenst om gedurende de looptijd van strategie te kunnen veranderen, is een “tak 44” het juiste product voor u. Dat zijn levensverzekeringen die de eigenschappen van een tak 21 en 23 combineren. Deze formules laten u toe om zef te beslissen hoeveel risico u wenst te nemen.
De bedoeling van pensioensparen is dat je het gespaarde bedrag opneemt wanneer je op pensioen gaat. Indien je het bedrag toch vóór jouw pensioen wilt opnemen, zal dat bedrag fiscaal worden onderworpen aan een zwaar boetetarief. Daarnaast riskeer je een uitstap- of afkoopvergoeding te betalen.
Wanneer iemand is overleden en een overlijdensrisicoverzekering had, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde is degene die op de polis staat genoteerd als degene die na uw overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd krijgt.
is de erfgenaam een kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering vanaf nu beschouwd als een voorschot op de erfenis. is de begunstigde geen kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering nog steeds beschouwd als een schenking buiten erfdeel.
Bij de uitkering
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Ja, een levensverzekering dekt zelfdoding, tenzij dit gebeurt binnen het eerste jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract. De wet stelt dat de levensverzekering dekking biedt in geval van zelfdoding van de verzekerde, tenzij dit minder dan één jaar na de inwerkingtreding van het contract gebeurt.
Bij levensverzekeringen geldt het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden. Een levensverzekering afsluiten doe je dus om diverse redenen. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen of om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen als je overlijdt.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen.