Krijgen je spieren geen bouwstoffen na een training, dan zal je lichaam spierweefsel af breken om te kunnen herstellen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling, met als gevolg dat je minder calorieën verbrand. Eet dus bij alle maaltijden wat minder calorieën, in plaats van te bezuinigen op het eten na een training.
Geen grote maaltijd eten voor het sporten
Omdat je lichaam na het eten direct overgaat op het verteren ervan heeft het veel bloed (en energie) nodig voor het maag-darmkanaal. Tijdens het sporten vragen ook je spieren om datzelfde zuurstofrijk bloed. Als die twee niet goed met elkaar matchen, kun je buikpijn krijgen.
Net als eten voor het sporten, is eten na het sporten dus erg belangrijk. Voor het sporten geeft goede voeding je genoeg energie voor een training. Na het sporten is eten van groot belang voor spierherstel. Tijdens het sporten, en dan vooral wanneer je aan krachttraining doet, creëer je kleine scheurtjes in je spieren.
Veel sporters hebben na een zware training niet zoveel trek. Hoewel je behoorlijk wat energie hebt verbruikt geeft je lichaam aan dat er even geen behoefte is aan eten. Dit komt doordat intensief sporten zorgt voor minder ghreline in je lijf. Met als gevolg minder eetlust.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Zonder ontbijt heeft je lichaam minder brandstofvoorraden waardoor je lichaam de intensiteit van de training misschien niet aankan. Hierdoor zou je uiteindelijk zelfs minder calorieën kunnen verbranden dan wanneer je wel gewoon ontbijt.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Aan hogere intensiteiten verbruik je immers meer en meer koolhydraten en minder en minder vetten. Een tweede gevolg is dat je een nuchtere training best ook niet te lang maakt - tot maximum 1,5 uur - omdat anders het risico bestaat dat de kwaliteit van de training te sterk daalt.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Appel of banaan
Eenvoudig maar waar, appels en bananen geven je lichaam snel een boost aan energie. Je verbrandt ze vrij snel waardoor je niet lang vol zult blijven, maar als je ze zo'n twintig tot dertig minuten voor je work-out eet, zouden ze genoeg energie moeten geven om het er even op vol te kunnen houden.
Havermout bevat koolhydraten, eiwitten en vezels
Het bevat een ideale mix van complexe koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Alles wat je voor, tijdens en na je run goed kunt gebruiken. Daarnaast krijg je met een bordje havermoutpap ook B-vitamines binnen en de nodige mineralen.
Havermout: Havermout bevat 12 gram koolhydraten per 100 gram, waardoor het minder rijk is aan koolhydraten dan onze andere voorbeelden. Toch kan ook havermout interessant zijn voor na het sporten, want het zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat krachtige antioxidanten, B-vitamines en mineralen.
Eten na het sporten
Om na een zware training je herstel te versnellen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt. Die bouwstoffen kun je alleen uit je voeding halen. Hoe sneller je na het sporten iets eet, hoe eerder en effectiever je spieren dus kunnen gaan herstellen.
Na het sporten kun je echter wel prima een handje walnoten, amandelen of cashewnoten eten, omdat ze dan zorgen voor de nodige energie waardoor je lichaam weer goed op kracht kan komen. Als je na het sporten niets meer eet herstelt je lichaam langzamer.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Twee keer per week aan krachttraining doen is hiervoor voldoende. Daarnaast is intervaltraining een efficiëntere manier om calorieën te verbranden dan duurtraining. Maar ook met matig intensieve inspanningen zoals stevig doorwandelen en fietsen kun je al enige vetmassa verbranden.
Na een nacht vasten van zo'n 8-12 uur zijn de koolhydraatreserves (glycogeen) laag en gaat het lichaam een andere manier vinden om aan energie te komen. Het lichaam gaat dan over op de vetverbranding. Het klopt dus dat als je gaat sporten op een nuchtere maag, je meer vet verbrandt dan wanneer je wel hebt ontbeten.
Het blijkt dat je lichaam tussen 14.00 en 18.00 uur de meeste energie heeft en de beste hormonen produceert voor spieropbouw, waaronder testosteron (ook bij vrouwen!). In dit geval kun je dus het beste rond deze tijd gaan trainen. Trainen in de avonduren heeft een positief effect op je slaap.