Als u binnen 5 jaar een paspoort of identiteitskaart 3 keer of vaker als vermist opgeeft, dan wordt uw aanvraag voor een nieuw paspoort stopgezet. Er komt een onderzoek naar de reden van de eerdere vermissingen. U kunt worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen.
Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.
Als u 3 keer in 5 jaar een reisdocument als vermist opgeeft, wordt er onderzoek gedaan naar de redenen van vermissing. U kunt dan worden opgenomen in het Register Paspoortsignaleringen (RPS). Dat betekent dat u mogelijk geen reisdocument meer mag aanvragen.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete €90.Ben je onder de 16 jaar dan is de boete €45.
Ja, in Nederland geldt een identificatieplicht. Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als je (tijdelijk) geen paspoort hebt, moet je een identiteitskaart aanvragen. Je bent strafbaar als je geen ID kunt of wilt laten zien.
Identiteitscontrole alleen met reden
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. Vanaf 18 jaar hoeft u maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort of ID-kaart aan te vragen.Voor kinderen onder de 18 jaar zult u eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen.
Als je hierin staat moet je je paspoort bij de gemeente inleveren en kun je in de meeste gevallen geen nieuw paspoort aanvragen. Je kunt je paspoort zelfs 2 jaar kwijtraken. Dat betekent dat je niet meer buiten Europa kunt reizen.
Kosten identiteitskaart
U betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing.
In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart kunt ophalen. Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure. Kijk op de website van uw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.
Procedure. Indien je 3x na elkaar de foutieve PIN code ingeeft van de identiteitskaart, dan is deze geblokkeerd, je kan deze terug heractiveren door middel van de PUK code. Heb je het document nog met de codes is er geen enkel probleem, kom met je identiteitskaart en de codes naar de dienst burgerzaken.
Kosten. Een vermissing aangeven is gratis. U betaalt wel voor de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart.
De chip en de functionaliteit, zoals het veilig moeten bewaren van de toegestuurde codes, zorgen ervoor dat id-kaarten voor volwassenen ongeveer 4,50 euro duurder worden, zegt Knops. Bij id-kaarten voor mensen onder de 18 jaar gaat het om 1,54 euro extra. In de zomer van volgend jaar komt daar een vingerafdruk bij.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Uw burgerservicenummer (BSN) staat op de voorkant of achterkant van uw identiteitskaart (ID-kaart). Let op: vanaf 2 augustus 2021 staat uw BSN ook in een QR-code op de achterzijde van uw identiteitskaart.
Zijn de echtheidskenmerken van uw paspoort of identiteitsbewijs beschadigd? Of zijn uw gegevens slecht leesbaar? Dan is uw reisdocument ongeldig en moet u een nieuw document aanvragen bij de gemeente.
Is je identiteitskaart gestolen of ben je ze verloren? Bel dan onmiddellijk DOCSTOP om je kaart te blokkeren. Dat kan via het gratis nummer 00800 2123 2123, dat 24/7 bereikbaar is.
In Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, onder andere op de luchthaven Schiphol.
Hier voegt een woordvoerder van de nationale politie aan toe: "We doorzoeken niet zomaar. Er zijn diverse wetten waarin wij bevoegdheid krijgen, zoals de Wegenverkeerwet of de Opiumwet. Maar we doorzoeken dus ook als er een redelijk vermoeden van schuld is."
Met een identiteitskaart kunt u naar bijna ieder land in Europa reizen. Kijk in het overzicht of uw bestemming erbij staat. Tot en met 30 september 2021 kunt u nog met uw Nederlandse identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Daarna heeft u waarschijnlijk een geldig paspoort nodig.
Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8 van de Politiewet 2012 of artikel 6a van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden.
Online aanvragen
Je ID-kaart is na 5 werkdagen klaar. Je kunt online geen spoedaanvraag doen. Vraag je een ID-kaart aan voor je kind? Dan moet deze inloggen met eigen DigiD en bij het inleveren van het oude document meekomen naar het gemeentehuis.