Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
„Borstel je haar vooral niet te vaak. Als je snel last hebt van klitten en knopen is het logisch dat je je haar wat vaker borstelt, maar doe het alleen als het hoognodig is. Zo'n één of twee keer per dag is voldoende.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Als je teveel borstelt stimuleer je te talgproductie. Hierdoor wordt je haar sneller vet. Daarnaast kun je jouw haar beschadigen door te vaak te kammen. Kam je haar dus enkel als het nodig is!
Heb je krullen of veel last van klitten, kam dan je haar onder de douche terwijl er conditioner in zit. Heb je steil haar en weinig last van klitten, dan is het beter om gewoon je haar te kammen als het droog is. Je vindt alle haarverzorging hier.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Vet haar wordt veroorzaakt door de talgproductie van je hoofdhuid. Op een haarzakje waar een haar uitgroeit, zijn talgkliertjes aangesloten die talg produceren. Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Kam het haar per pluk en begin onderaan. Wanneer je dun en fijn haar hebt moet je uiteraard extra voorzichtig zijn met kammen. Bescherm het haar met een spray of lotion voordat je gaat kammen en ook hier geldt de regel begin onderaan.
Hoe meer vocht in de lucht hangt, hoe sterker de krul. De reden daarvoor is dat het haar het vocht opneemt, uitzet en dik wordt. Of haar krult, is genetisch bepaald, en heeft ook veel te maken met je ras en haarkleur. Blond haar krult minder vaak dan donker haar, omdat het dunner is.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Maak je haar door en door nat met lauwwarm water. Was en spoel je haar nooit met (te) heet water. Bij het wassen en spoelen met heet water drogen je haar uit en vooral je haarpunten uit. Indien je je haar gekleurd hebt, zal de kleur bovendien eerder vervagen.
Niet waar. Een haar kan niet ' stikken' of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van. Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
Zwijnenhaar zorgt ervoor dat je haar weer gaat glanzen doordat het talg van je hoofdhuid over je haar wordt verdeeld tot in de droogste punten, je gebruikt deze alleen op droog haar. Door regelmatig je haar met een natuurlijke borstel te borstelen, gaat het meer glanzen en krijgt het meer volume.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Jullie vragen je nu waarschijnlijk af waarom je het niet mag borstelen als het nog nat is. Heel simpel, wanneer het haar nat is, is het erg gevoelig voor beschadiging. Water zorgt er namelijk voor dat je haar erg verzwakt. Wanneer je haar dus is verzwakt is de kans groter dat het afbreekt.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
Dode punten zijn precies wat de naam doet vermoeden - haar dat is gespleten aan de uiteinden (dat is het oudste deel van de haarschacht) als gevolg van beschadigingen. Maar, het is belangrijk om op te merken dat gespleten punten over het hele hoofd voor kunnen komen, niet alleen in de uiteinden!
Zo zit er in knoflook vitamine B6, selenium en is het rijk aan zwavel. Zwavel is de bouwstof van keratine: het eiwit waar haren uit zijn opgebouwd. Omdat knoflook ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft, zou dit zelfs kunnen helpen om je hoofdhuid gezond te houden.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.