Een legnest moet van afmeting 30x30 cm zijn, voor krielkippen mag het legnest kleiner zijn. Maak 1 legnest voor 3 hennen. Mochten er meerdere legnesten gebruikt worden dan allemaal op dezelfde hoogte! Een legnest moet het liefst zo veel mogelijk vochtwerend materiaal zijn en voorzien van een laagje tabakstelen.
Legnesten zijn doorgaans kleine hokjes van ongeveer 30 bij 30 cm met een hoogte van circa 40 cm. Krielkippen hebben wat minder ruimte nodig. Maak de legnesten van vochtwerend materiaal dat goed op elkaar aansluit.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
Een legnest van 30 cm bij 30 cm per drie kippen moet voldoende zijn. Plaats de legnesten bij voorkeur op een donkere plek, op een hoogte van ongeveer tien tot 40 cm van de grond. Leg onderin het legnest een krant en daarbovenop stro of strooisel. Plaats de legnesten indien mogelijk allemaal op dezelfde hoogte.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Legnesten: Kippen leggen hun verse eieren het liefst op een donkere plaats. Een legnest is daar ideaal voor. Per drie kippen adviseren wij één legnest. Gebruik geen doos van karton, al zouden ze daar wel hun ei inleggen, een doos neemt vocht op, wordt kapot gepikt en bloedluis zal in de open golf gaan zitten.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Legnesten zijn een belangrijk onderdeel bij de huisvesting van je kippen. Een legnest zorgt ervoor dat je problemen bij de leg voorkomt. Een kip heeft namelijk een veilige plek nodig om een ei te kunnen leggen. Omdat dit soms wel twee uur kan duren, is het fijn als de kip op een beschut plekje kan zitten.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Kippen graag hoger zitten dan hun groepsgenoten kan dit een gevecht opleveren. Ook bij meerdere zitstokken in het hok is het advies om 30cm ruimte tussen de stokken te houden! Er passen ong. 4-5 krielkippen en 2-3 grotere kippen op een zitstok van 1 meter.
Een kip brengt haar dag het liefst al scharrelend door, voorzie dus voldoende ruimte (zo'n 3 à 4 m2 per kip). Een verplaatsbare loopren op de onbebouwde delen van je moestuin bespaart je veel uren wieden.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm.