Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM).Het kan zijn dat je een boete krijgt.
Binnen 3 dagen geboorteaangifte doen
Als u daardoor maar 1 werkdag heeft om aangifte te doen, dan komt daar nog 1 extra werkdag bij. In totaal moet u minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie.
Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangt u schriftelijk het burgerservicenummer (BSN) van de gemeente waar u woont. U kunt ook 5 werkdagen na aangifte de gegevens bij de woongemeente inzien en het BSN overnemen. Dit is gratis.
In een geboorteakte vindt u alle gegevens over de geboorte van een persoon: de geboortedatum, de geboorteplaats, het uur van geboorte, het geslacht, de naam en de voornamen van het kind. in voorkomend geval, de verklaring van naamskeuze door de ouders.
Kosten. Een akte kost € 14,30 (tarief 2022).
Zeker als jullie niet zijn getrouwd en geen partnerschap of samenlevingscontract hebben. Zijn jullie wel getrouwd of geregistreerd partner? Dan hebben jullie na de geboorte samen het gezag over het kind. Samen hebben jullie de verplichting het kind te onderhouden tot deze 18 jaar is.
Waarom is geboorteaangifte doen verplicht? Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie.
Eigen identiteitsbewijs voor de zorg
Dat geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.
Zodra je jouw baby aangeeft bij de gemeente, krijgt je kindje een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is voor iedere persoon uniek en met het nummer kun je jouw kind bijvoorbeeld inschrijven bij een school of gebruikmaken van zorg.
Aangifte doen
Binnen drie dagen na de geboorte doe je aangifte in de gemeente waar je kindje geboren is. Als je daar langer mee wacht, kun je een boete krijgen. Zijn de ouders niet getrouwd of hebben ze geen geregistreerd partnerschap, dan wordt de vader pas juridisch vader wanneer hij het kind heeft erkend.
Heeft u (nog) geen document waarop het BSN van uw kind staat? Dan kunt u bij de gemeente een uittreksel opvragen met hierop het BSN van uw kind.
Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een misdrijf. Ook minderjarigen (jonger dan 18 jaar).
Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger.
Waarom het belangrijk is dat kinderen worden geregistreerd
Een geboorteakte is een bewijs van je wettelijke identiteit. Daarmee kan je je nationaliteit en leeftijd aantonen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en tot het rechtssysteem.
Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt.
Om een uittreksel aan te vragen, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. U kunt een uittreksel uit de burgerlijke stand aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dat geldt ook als u daarna bent verhuisd of geëmigreerd.
Bewijsnood bij naturalisatie / Nederlander worden. Vindt u dat u in bewijsnood bent? Dan moet u laten zien dat het voor u echt niet mogelijk is om aan een paspoort en/of geboorteakte te komen. U moet bewijzen met documenten waarom dit niet kan.
Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand. En goed om te weten: een extra persoon per huishouden zorgt ook voor een hogere water- en energierekening.
Volgens het Nibud zijn geldbewuste ouders gemiddeld zo'n 375 euro kwijt aan een babykamer.
Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Kort na de geboorteaangifte van je kind bij de burgerlijke stand krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Via de website van de Sociale Verzekeringsbank vraag je kinderbijslag aan. Tot je kind 18 jaar is, ontvang je elk kwartaal kinderbijslag.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt uw partner een kind? Dan hoeft u het kind niet te erkennen. U bent dan automatisch de juridische vader. Ook als u niet de biologische vader van het kind bent.
Iemand kan niet worden gedwongen om een kind te erkennen, wel kan worden vastgesteld wie de vader van het kind is. Dit gebeurt via een gerechtelijke vaststelling tot vaderschap. De moeder kan tot vijf jaar na geboorte van het kind een verzoek tot gerechtelijke vaststelling tot vaderschap indienen bij de rechtbank.