Was je voet voorzichtig met water om vuil, algen en zand weg te spoelen.Verwijder de stekels met een pincet.Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op.
Wanneer je op een zee-egel, schelp, zeester of steenvis trapt kan dit hevige klachten geven, zoals pijn, zwelling, flauwvallen. Ook als je geraakt wordt door een rog. Dompel het aangedane lichaamsdeel 30-90 minuten in zo heet mogelijk water >40° <50°. Voorkom brandwonden door te heet water!
Zee-egels zijn geen agressieve dieren, maar het kan gebeuren dat je er per ongeluk op gaat staan. Als je op een zee-egel gaat staan, breken de stekels af in je huid.De stekels geven gif af waardoor het erg pijnlijk is. Verwijder zo snel mogelijk de stekels en ontsmet de wondjes met azijn.
Geraakt door een zee-egel
Het doet behoorlijk pijn, vooral door het gif dat zich op de stekels kan bevinden. De stukjes stekel kun je het beste verwijderen met een pincet. Soms kun je met een naald ook nog wel wat bereiken. Let wel op, want je breekt de stukjes snel af in nog meer kleine stukjes.
Dat zee-egels steken, maakte menig duiker al eens mee. Er bestaan allerlei middeltjes om de stekels kwijt te raken, bijvoorbeeld eruit peuteren, uitsnijden of gewoon laten zitten tot ze weg zijn. Onderstaand verhaal biedt een heel bijzondere, maar effectieve oplossing.
In principe moet men zee-egels met hun lange stekels nimmer aanraken met blote handen. Dit geldt natuurlijk evenzeer voor de tropische soorten met korte stekels zoals Toxopneustes of Asthenosoma. Zelfs met dikke leren handschoenen kan men toch nog steken oplopen.
Maar egels dragen teken met zich mee. Daar trekt de egel zich over het algemeen niks van aan en de teek bijt zich aan het egellijfje vast om er na een aantal dagen drinken weer vanaf te vallen. De teek gebruikt een egelnest als ontmoetingsplaats en om zich voor te planten.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Stap je met jouw volle gewicht op zo'n zee-egel dan schijnen die stekels dwars door je voet heen te kunnen gaan. De meeste badgasten dragen daarom waterschoenen, zij ook.
Kuit van zee-egels kost meer dan 200 euro per kilo.
Teken, vlooien en andere parasieten zijn wel vervelend, maar wilde egels hebben ze bijna allemaal. Alleen als zeker is dat een egel echt hulp nodig heeft of veel pijn heeft, is het verantwoord om het dier naar een egelopvangcentrum te brengen.
De stekels van een zee-egel zijn pijnlijker dan die van een gewone egel. Emma of Jurre laat zich prikken door de zee-egel. Dit schattige bolletje is ontzettend Frans maar ook ontzettend pijnlijk. De stekels van een zee-egel zijn namelijk pijnlijker dan die van een gewone egel.
Zee-egels hebben een hard pantser dat is bedekt met stekels. Dit pantser bestaat uit kalkplaatjes die aan elkaar zijn vergroeid. De stekels worden gebruikt om andere dieren af te schrikken. Sommige zee-egels kunnen uit de stekels gif spuiten.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Meer dan 150 miljoen jaar oud
Deze fossiele exemplaren komen uit het Jura tijdperk en zijn tussen de 150 en 200 miljoen jaar oud. De zee egels zijn gevonden in Madagaskar.
Ja, egels kunnen behoorlijk agressief worden als het om hun territorium gaat en kunnen zelfs met elkaar vechten. Egels zijn solitaire dieren en geven er de voorkeur aan om alleen te leven.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels. Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Vijanden. De egel kan zichzelf goed beschermen met zijn stekels. Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee.
Wil je de egel helpen? Breng deze dan naar de Egelopvang of bel de dierenambulance.
De ziekte blijkt zeer besmettelijk als je kijkt naar het aantal besmette dieren dat is binnengebracht bij opvangcentra of opgevangen is door de dierenambulance.
Een zieke egel is te herkennen aan lusteloos gedrag, waggelende gang of in kringetjes lopen. Ze zijn vaak mager, achter de kop is het ingevallen en schouder en heupbeenderen steken uit. De ogen liggen diep in de kassen en zijn vaak niet helemaal open. Egels die in de winter rondscharrelen zijn vaak ook hulpbehoevend.
Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje.
Een egel heeft dus veel aandacht en verzorging nodig en kun je niet zomaar in huis nemen. Het kost even tijd om een egel tam te krijgen en het dier is door de stekels niet het meest geschikte huisdier voor kinderen.
Egels zijn carnivoren en hun belangrijkste voedselbron zijn insecten en wormen. Vooral na regenachtige nachten zijn egels vaak te vinden op zoek naar regenwormen en andere insecten. In de herfst is hun voedselvoorraad schaarser en kunnen ze ook kevers, spinnen en slakken eten.