Wat is een goede vervanger voor zure room? Bij het bakken van bijvoorbeeld cupcakes?! Voor het bakken kun je zure room het beste vervangen door melk, karnemelk, kefir of slagroom.
Er zijn verschillende goede zuivelproducten waarmee u zure room kunt vervangen, waaronder Griekse yoghurt, kwark, crème fraîche en karnemelk .
Kookroom. Kookroom is net zoals slagroom een zuivelproduct en kan goed worden gebruikt als vervanger. Het is namelijk een vergelijkbaar product, alleen bevat de room minder vet. Je kunt kookroom dan ook perfect gebruiken in recepten voor het maken van onder andere sauzen en soepen.
Wil je zure room vervangen? Griekse yoghurt of kwark zijn goede vervangers voor zure room.
Wat is een goede vervanger voor zure room? Bij het bakken van bijvoorbeeld cupcakes?! Voor het bakken kun je zure room het beste vervangen door melk, karnemelk, kefir of slagroom.
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.
Crème fraîche wordt namelijk op een vergelijkbare manier als zure room geproduceerd. Door de toevoeging van dezelfde melkzuurbacteriën wordt crème fraîche dikker dan verse room en krijgt het een subtiele friszure smaak.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Maak in drie simpele stappen zelf zure room. Meng slagroom met citroensap, laat het een uur in het bakje staan en gebruik het op het gewenste moment wanneer het dik en lobbig is.
"De meeste recepten gebruiken ofwel slagroom ofwel zure room; beide doen het werk om de textuur van de kaas te verzachten en wat vocht toe te voegen."
Als je crème fraîche wilt vervangen door zure room, dan is het dus belangrijk om te onthouden dat het geen goed idee is als je de room verwarmt. De kans is dan erg groot dat het gaat schiften. Andersom kun je zure room makkelijker door crème fraîche vervangen.
Zure room heeft een hoog genoeg vetgehalte—ongeveer 20%—om het een goede vervanger te maken voor slagroom in sommige hartige recepten, zoals soepen of chili . Hoewel sommige chefs zweren dat zure room een belangrijk ingrediënt is voor een geweldige slagroom, kan het over het algemeen niet op zichzelf worden gebruikt om slagroom te maken.
Je kunt geen één-op-één-vervanging doen tussen zure room en roomkaas. Ze hebben verschillende texturen en verschillende vochtgehalten, wat de andere ingrediënten beïnvloedt.
STAPPEN OM ZURE ROOM VAN YOGHURT TE MAKEN:
Het enige wat je hoeft te doen is een paar eetlepels citroensap of azijn aan de yoghurt toe te voegen en te roeren tot de yoghurt dikker is geworden . Het zuur in het citroensap of de azijn zorgt ervoor dat de yoghurt dikker wordt en gaat scheiden, net zoals zure room dat zou doen.
Zure room is een variant van room waar melkzuurbacteriën aan zijn toegevoegd. Net zoals kaas en yoghurt is zure room een gefermenteerd product. Zure room heeft een vetgehalte van 15 à 20% vet en wordt vooral gebruikt bij koude bereidingen of in bereidingen die niet meer aan de kook gebracht moeten worden.
Een makkelijke en lekkere optie is Alpro Op te kloppen. Deze slagroom is gewoon met de mixer op te kloppen en geeft een mooi luchtig resultaat (zelf doe ik er wel wat extra poedersuiker bij). Hij is verkrijgbaar bij grotere Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet, DEEN en Vomar winkels.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Roer room en citroensap door elkaar in een glazen kom.Laat 10-30 minuten op kamertemperatuur staan of tot het mengsel dik is.Dek de kom af en bewaar in de koelkast.
Als je een lege of onbruikbare verpakking zure room hebt, kun je altijd zelf zure room maken met 1 kopje slagroom, gecombineerd met een theelepel citroensap of witte azijn . Het proces zal qua textuur lijken op het maken van zure room, hoewel veel mensen vinden dat de smaak niet helemaal hetzelfde is.
Crème fraîche heeft daardoor een mildere smaak dan zure room. Zure room smaakt meer friszuur. Crème fraîche kun je gebruiken om in warme gerechten te roeren zoals ragouts, soepen en sauzen, omdat het niet snel schift.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Net als half-en-half is melk een goede vervanger voor slagroom als het wordt gecombineerd met gesmolten boter . Meng 3/4 kopje melk en 1/4 kopje gesmolten boter voor elke kop slagroom. Dit mengsel is niet geschikt om te kloppen. Het beste voor: koken en bakken.
Alternatieven voor room
Heb je room nodig om je saus wat voller te maken? Dan kun je meestal ook melk of een romige kaas zoals mascarpone of ricotta gebruiken. Merk je dat de textuur te vast wordt, dan leng je de saus gewoon aan met wat water. Ook lekker in soepen of pureetjes!