Groene zeep
Dit is een van de wondermiddeltjes die je kunt gebruiken voor je RVS spoelbak. Wrijf je spoelbak om de 3 weken in met groene zeep. Doe dit met een microvezeldoek. Wrijf wel met de vezel mee, anders ga je krassen krijgen.
Zo werkt het: Kook wat schoonmaakazijn in een pan en wrijf dit samen met wat afwasmiddel en een microvezeldoek in de gootsteen. Laat dit een paar uur drogen en spoel het daarna schoon met water. Je gootsteen zal weer blinken alsof 'ie gloednieuw is!
Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons al het RVS-materiaal in. Wrijf met de nerf mee! Giet vervolgens een beetje azijn op het oppervlak. Hierdoor begint het baking soda te schuimen en dat helpt om vuil en aangekoekte etensresten te verwijderen.
Eigenlijk is het heel simpel. Je vult een emmer met lauw-warm water en voegt er wat zachte groene zeep aan toe. Met een sponsje en een vaatdoek maak je de wasbak schoon. De aangekoekte tandpasta of zeepresten kun je ook een beetje insmeren met wat pure zachte zeep als het niet direct weggaat.
Hardnekkige vlekken in je wasbak maak je het beste schoon met azijn en water; Meng azijn met water in een verhouding van 1:40 en breng dit aan op het oppervlak van de spoelbak. Laat het mengsel 20 minuten intrekken. Spoel af met koud, schoon water.
Voordat je naar je gootsteen rent om te kijken of jouw gootsteenputje ook zo vies is, vertellen wij je eerst hoe je dit het beste kunt schoonmaken. Vul een emmer of bak met heet water en doe hier een scheut bleek in. Laat hier het zeefje in weken, terwijl je verdergaat met de rest van het putje.
Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem RVS deurbeslag, balustrades en huisnummers regelmatig af met een vochtige doek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld RVS trapleuningen en afzuigkappen.
RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt. Om te ontvetten gebruik je keukenontvetter of afwasmiddel.
Hoe u kleine vlekken of verkleuringen schoonmaakt, hangt af van het soort vlek: Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn. Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor. Bruine of gele verkleuringen: gebruik een middel dat speciaal is gemaakt voor het verwijderen van deze verkleuringen.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Sproei hiervoor de spoelbak spaarzaam in met BLANCO DailyClean+ of een reinigingsmiddel op zuurbasis en laat dit 5 minuten intrekken. Maak vervolgens je spoeltafel schoon met een spons, spoel hem af met water en wrijf het oppervlak droog met een microvezeldoek.
De gootsteen schoonmaken moet misschien vaker dan je denkt
Na de spons of vaatdoek is je gootsteen de plek in je keuken met de meeste bacteriën. Daarom is het verstandig om je gootsteen minstens 1 keer per week schoon te maken en als je veel met (rauw) vlees kookt, zelfs meteen na gebruik.
Zand, stof, suiker en aangekoekte drank- en voedselresten lossen meestal op in water. Voor vet en olie voeg je er een beetje detergent aan toe. Vervuild roestvrij staal kan je te lijf gaan met borstels, vodden, vliesdoekjes, schuurmatjes en water- en stoomstralen.
Meng de soda met groene zeep of vloeibare groene zeep. Wrijf het mengsel vervolgens met een vochtige doek uit op het RVS oppervlak. Voor extra glans en een streep loos resultaat wrijft u de afzuigkap na met een droog microvezeldoekje. En klaar is kees!
De eenvoudigste methode is het voorwerp te koken in een soda oplossing. Hierna spoelen en drogen. Laat het voorwerp een dag weken in olijfolie. Laat deze vervolgens drogen, waarna je met een doek of zachte borstel het vuil kan verwijderen.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Je stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit, hiervan kan RVS gaan roesten) en wat lauw water daarna goed droog deppen met een zacht keukendoekje. Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een schone zachte tandenborstel te gebruiken.
RVS kan na het lassen op drie manieren gebeitst worden, namelijk met chemische beitsmiddelen, schuurborstels (mechanisch) en met behulp van een lasnaadreiniger (elektrolytisch). Bedrijven kiezen voornamelijk voor beitspasta omdat het goedkoop is.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje ammoniak en warm water. Maak van deze twee een sopje en neem vervolgens met een doek de buitenkant van de afzuigkap af. Als je zeker weet dat de kap helemaal vetvrij is, hoef je hem enkel nog af te nemen met schoon water. Dan is de kap weer klaar voor gebruik!
1) De afvoer schoon houden met azijn en soda
Daarom leent dit middels zich uitstekend voor de afvoer schoonmaken. Gooi een kopje baking soda en een kopje schoonmaakazijn in het afvoerputje. Giet er daarna een emmer heet water achteraan en laat het ongeveer een kwartier intrekken.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.