Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Zelfrijzende bloem gebruiken ipv gewone bloem is in principe geen probleem, hoewel het een middel bevat waardoor je bereiding gaat rijzen bij het opwarmen. Daarom gebruikt men zelfrijzende bloem voor gebak of patisserie tegenover gewone bloem voor vloeiende bereidingen.
Zelfrijzende bloem is bloem waar de producent zelf al een rijsmiddel aan heeft toegevoegd. Dat rijsmiddel is bakpoeder (niet te verwarren met baksoda, dat is iets anders). Zelfrijzende bloem wordt gebruikt om beslag snel te laten rijzen tijdens het bakken, zonder dat er een rijstijd vooraf nodig is.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijks niks meer en niks minder dan patentbloem met bakpoeder en soms een snuf zout.
Tarwebloem heeft minder gluten dan bloem van harde tarwe (durum tarwe) en is hierdoor net iets minder geschikt voor het bakken van brood. Gewone bloem is perfect voor allerlei bakrecepten. Zo kun je de tarwebloem gebruiken voor koekjes, taarten en cake.
Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel bij nagerechten zoals bavarois en pudding. Het is te koop in twee variaties: Als bladgelatine. Bladgelatine moet je altijd eerst weken in koud water.
Voor elke theelepel bakpoeder die je nodig hebt, neem je 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel wijnsteen. Voor een grotere batch (die je kan bewaren) meng je 1 deel bicarbonaat met 1 deel maizena en 2 delen wijnsteen.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder? Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Vloeiende bloem wordt vooral gebruikt in sauzen omdat het geen klonters vormt, maar is ook geschikt voor patisserie en gebak.
Reacties. Patisseriebloem is bloem met weinig gluten. Deze is geschikt voor het maken van licht rijzende cake en ander gebak, wanneer je er bakpoeder of baksoda aan toevoegt. Bij zelfrijzende bloem hebben de producenten al voor jou bakpoeder aan de bloem toegevoegd.
Soms zeggen we ook zelfrijzend bakmeel, maar bloem is juister want dit is gewone tarwebloem waar al rijsmiddel (bakpoeder) aan toegevoegd is.