Je kan veel beter een grote gietijzeren pan gebruiken als je die hebt, of bijvoorbeeld een römertopf. Die laatste zal je best vaak bij een kringloopwinkel zien staan of op marktplaats. Bij de Lidl hebben ze ook pizzastenen voor 12 euro, zijn alleen niet zo heel dik.
Wat je daarnaast ook zeker nodig hebt is een pizzasteen. Deze pizzasteen leg je op de BBQ en hierop bak je je pizza. De pizzasteen is gemaakt van een materiaal dat veel warmte kan hebben en dit is ook nodig, want een goede pizza bak je kort, maar op een hoge temperatuur.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
Aangeraden wordt om in ieder geval voor de ovenvloer vuurvaste of chamotte stenen te gebruiken. Vuurvaste stenen zijn gladder dan rode bakstenen wat het werken op de vloer wel zo gemakkelijk op maakt. Vuurvaste stenen slijten veel minder snel in het gebruik.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Zorg dat de haard enigszins uit de wind komt te staan en denk daarbij ook aan de buren. Stort eerst een vlakke fundering. Metsel vervolgens een onderbouw in U-vorm van bouwblokken of metselstenen tot op werkhoogte. Voor de onderbouw hoef je geen vuurvaste stenen en cement te gebruiken.
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
6. ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM LEGGEN. Sommige mensen zweren bij een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven om 'm schoon te houden. Niet doen, want hierdoor kun je de hitte onderaan tegenhouden of net gaan reflecteren.
Je kunt twee pizza's op een ovenrooster bakken door de pizza's door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza's op de plaat. De traditionele vorm van een pizza is rond.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Da's simpel: de meeste mensen krijgen niet meer dan 1 pizza op. Reken dus op één portie pizzadeeg per persoon. Maak verschillende pizza's en snij ze in stukken: zo kan iedereen van alles wat proeven.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Pizzaovens zijn er in allerlei soorten en maten. Ons assortiment bestaat voornamelijk uit houtgestookte steenovens. de prijs van een pizzaoven in de tuin ligt tussen de €549 en €1.869. Zoals je ziet zit daar een aanzienlijk verschil tussen. De kosten van een pizzaoven verschillen per model en uitvoering.
Een houtgestookte pizza-oven werkt anders dan een traditionele oven (elektrisch of op gas). Of uw houtoven nu gemaakt is met een gietijzeren gewelf of met vuurstenen, de bediening blijft hetzelfde. Inderdaad, het vuur zal eerst de bakkamer drogen terwijl het de warme lucht langs het gewelf laat circuleren.