Het aanbod komt van de werkgever die een arbeidscontract opstelt en deze ondertekent. Als dit aanbod naar de werknemer wordt gestuurd en deze het ook ondertekent, dan is de overeenkomst aanvaard en is daarmee een juridisch geldige arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten.
Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet.
Schriftelijk vastleggen
Meest waardevol is het als de werkgever en de werknemer voor de verlenging van een arbeidsovereenkomst tekenen. Als de werknemer niet kan of wil tekenen, dan voldoet het schriftelijk bevestigen aan de werknemer van de gemaakte afspraken ook.
Een aanbod (bijvoorbeeld tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst) kan alleen ingetrokken worden tot het moment dat de andere partij (bijvoorbeeld de kandidaat-werknemer) de mededeling dat hij het aanbod aanvaardt, verzonden heeft.
U kunt de overeenkomst ontbinden wanneer uw wederpartij toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Dat houdt dus in dat u moet kijken of er een tekortkoming bij uw wederpartij is. Daarnaast: indien hij alsnog per direct de overeenkomst zou kunnen nakomen, moet hij tevens in verzuim zijn.
Als je weet dat je moet onderhandelen, vraag dan iets meer loonsverhoging. Dit zorgt dat je onderhandelingsruimte hebt. De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent. Met onze bruto netto calculator kan je direct berekenen hoeveel extra netto salaris dit oplevert.
Hoe accepteer ik een aanbod? Accepteer zowel mondeling als schriftelijk, vóór of op de overeengekomen uiterlijke datum. Zodra je een aanbod hebt geaccepteerd, moet je alle andere afspraken voor sollicitatiegesprekken afzeggen. Terugkomen op een al geaccepteerd aanbod maakt een slechte indruk.
Tot 5 jaar: 1 maand; Tussen 5 en 10 jaar: 2 maanden; Tussen 10 en 15 jaar: 3 maanden; Vanaf 15 jaar: 4 maanden.
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Het aanbod komt van de werkgever die een arbeidscontract opstelt en deze ondertekent. Als dit aanbod naar de werknemer wordt gestuurd en deze het ook ondertekent, dan is de overeenkomst aanvaard en is daarmee een juridisch geldige arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.
Wie ondertekent arbeidsovereenkomst namens werkgever
Vaak tekent een medewerker (bijvoorbeeld HR adviseur of een manager) namens het bedrijf een arbeidsovereenkomst.
Kan deze persoon rechtsgeldig een contract ondertekenen? In beginsel wel, mits de volmacht is afgegeven door een bevoegd persoon/personen én de volmacht toereikend is (dus het sluiten van dat contract ook onder de volmacht valt).
Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten.
'Hoe reageer je op salarisvoorstel? ' Wees duidelijk in je wensen, maar zorg dat je nooit gefrustreerd overkomt. Luister naar wat de leidinggevende te zeggen heeft en probeer niet direct afkeurend te reageren.
Jaarlijkse salarisverhoging
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Een werkgever moet zich aan de cao of bedrijfsregeling houden en zal daar niet zomaar van afwijken. Je kunt tussentijds wel om meer salarisverhoging vragen, maar officieel heb je daar geen recht op! Dus bedenk goed wat de kans van slagen is. Het is belangrijk dat je relatie met je werkgever goed blijft.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan die voldoende bepaalbaar is en moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.