Door de kleuren van het vrouwtje lijkt het alsof ze giftig en gevaarlijk is, maar je hoeft niet bang te zijn want ze is volledig ongevaarlijk voor de mens. Met haar zwart-geel gestreepte lijfje camoufleert ze zichzelf laag in het gras en schrikt ze vijanden af.
De vrouwelijke tijgerspin of wespspin lijkt met haar opvallende geel-(wit-)zwarte strepenpatroon wel uit te schreeuwen: `Pas op, ik ben giftig!` Haar felle kleuren maken dat je even terugdeinst als je haar tegenkomt. Maar wees niet bang want het is allemaal bluf, ze is niet giftig.
De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken, maar wel bijten en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje.
De soort wordt gevonden op de heide, maar ook in wegbermen, grasland en de laatste jaren zelfs regelmatig in tuinen. Tegen het einde van de zomer spint het vrouwtje van de tijgerspin verschillende grote papierachtige, bruine eicocons.
De huisspinnen die behoren tot de groep van de zg. trechtyerspinnen (vanwege de vorm van hun net) zijn niet giftig. Deze spinnen lijken veel op de hooiwagens (familie Opiliones). Beide hebben ze zeer lange poten.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor.
Het zijn de veel kleinere, ca 1 cm grote, bruinige spinnen die met hun relatief lange poten aan de randen van het web van een vrouwtje zitten. De vrouwtjes hebben duidelijk geringde poten en de typische geel-zwarte bandering, die steeds duidelijker wordt naarmate het achterlijf opzwelt door de vorming van eieren.
Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar. De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
Kruisspinnen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel bijten als je ze met de hand pakt. Vaak blijft het bij een beet, maar als een kruisspin echt bang is, kan hij ook een gif injecteren.
De gewone huisspin is gelet op de pootlengte de grootste spin van Nederland en België. De poten van de gewone huisspin zijn 10 centimeter lang. Dat is maar een derde van die van de grootste spin ter wereld. De Heteropoda maxima (in het Engels giant huntsman spider) heeft namelijk poten van wel 30 centimeter.
De roodwitte celspin heeft grote gifkaken met lange giftanden. Die kan ze wijd opensperren wanneer je haar plaagt. Je kunt haar maar beter niet te veel porren met je vinger, want ze wil nog wel eens bijten. Als ze er dan in slaagt om door je huid te dringen, kan zo'n beet best pijn doen.
Gewone huisspin
De vrouwelijke huisspinnen worden gemiddeld 18 mm groot, terwijl de mannetjes maar 15 mm worden. De huis spin is herkenbaar aan zijn bruine lijf met lichte vlekken en zijn trechtervormige spinnenweb. De huisspinnen staan bekend om hun slordig gespinde webben.
De huisspin is solitair en is hoofdzakelijk 's nachts actief. Ze vervaardigen elke nacht een nieuw trechtervormig web. Als het dier zeer hongerig is, verlaat hij het nest om op jacht te gaan, maar over het algemeen zal het prooidieren vangen die zich op het web wagen. Hij jaagt ze naar buiten waar hij ze vangt.
Na een spinnenbeet kun je last krijgen van de volgende symptomen: Jeuk of huiduitslag. Brandende pijn.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
De spin uitdagen is dus niet verstandig. Wanneer je gestoken bent, zal de huid geel kunnen worden, soms krijgt het slachtoffer een pijnlijke steek in zijn hand. Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op.
Verreweg de meeste soorten kunnen de menselijke huid niet doorboren en zijn dus volkomen ongevaarlijk. Kogelspinnen uit het genus Latrodectus vormen hierop een uitzondering; zij kunnen wel mensen bijten en zo hun gif inbrengen.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild. De wanden van je bad of wastafel zijn voor het diertje vaak te glad om er weer uit te kunnen kruipen, en daardoor kan de spin nergens anders meer heen.