Als je geen mosterdzaad hebt, vervang het dan door een kleinere hoeveelheid wasabi om je gerecht wat pittiger te maken. Gebruik karwijzaad voor een gelijkaardige smaak. Vervang het mosterdzaad in je recept door dezelfde hoeveelheid karwijzaad.
Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel.
Mosterdpoeder is het gemalen gele mosterdzaad zonder velletjes en noemt men ook wel mosterdmeel. Mosterdmeel dient men aan te maken met een beetje koud water om zo de frisse kruidige smaak te verkrijgen.
Geel mosterdzaad heeft een pittige, scherpe smaak. Bruin mosterdzaad heeft een hete scherpe smaak en voor de liefhebbers van pikant is er het zwart mosterdzaad. Dit heeft een zeer scherpe en pikante smaak.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Een fijne mosterd wordt het meest gewaardeerd, maar volgens de echte fijnproevers zijn grove mosterdsoorten de enige soorten die men mosterd mag noemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen.
Maak een gezonde mosterd met hele zaden, door gewoon 1 eetlepel gele en 1 eetlepel bruine mosterdzaadjes een nacht te weken in 3 eetlepels (45 ml) water of appelazijn. Doe dan 2 eetlepels (30 ml) water bij de geweekte zaadjes en een snufje zout en meng dat in een keukenmachine tot de gewenste dikte.
Gebruik van koolzaad en mosterd
Terwijl mosterdzaad erg aromatisch is en daarom erg populair is als specerij, wordt koolzaad gebruikt om olie te produceren. De bladeren van mosterd hebben ook een milde mosterdsmaak en worden daarom gebruikt in salades of als specerij in soepen, enz.
Mosterdzaad is voor meer dan alleen mosterd
Mosterdzaad is niet alleen een basisingrediënt voor een zelfgemaakte mosterd, het is ook een pittige smaakmaker in diverse gerechten. De mooie, ronde zaadjes van ongeveer 0,5 tot 1 millimeter groot hebben een pittige, scherpe smaak.
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Ja, mosterd is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet als smaakmaker. Mosterd wordt gemaakt met de ingrediënten mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat kruiden.
Er zijn drie soorten mosterdzaad: blank (bitter), bruin (van het slablad) en zwart (het sterkst van smaak). In principe is gladde fijne mosterd, de Dijon, de meest scherpe mosterd. Dit komt doordat bij Dijon mosterd een mengsel van de 3 mosterd zaden wordt gemalen, gezeefd en gemengd met azijn.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Karwijzaad is een stuk scherper en sterker van smaak. Gebruik van dit specerij dus niet te veel. Wil je komijn vervangen door karwij/ kummel, gebruik dan ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid komijn.
Mosterd kweken in 5 stappen
Spit de grond goed om voordat de zaden in de grond gaan om de grond vrij te maken van onkruid. Zaai de zaden direct in de volle grond in maart – april. Na het zaaien de grond licht vochtig houden. Aan het einde van de bloeitijd kunnen de zaden geoogst worden om er mosterd van te maken.
De schaarste is volgens producenten vooral te wijten aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
De geschiedenis van mosterd. Mosterd bestaat al heel lang. Door de eeuwen heen is mosterd altijd een heel populaire 'saus' geweest. We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd.
Zwarte mosterd bloeit van juni tot augustus. De bloemen zijn helder geel en daarnaast worden er vierkante, kort gesnavelde hauwen gevormd, waar de zaden in zitten. Elke hauw bevat 4-8 zaadjes. Gele (of witte) mosterd krijgt gele bloemen, wanneer die bloeien is afhankelijk van wanneer je ze gezaaid hebt.
Gele mosterd wordt gezaaid vanaf begin augustus tot eind september. De hoeveelheid zaaizaad bedraagt 15 tot 25 kg per ha, afhankelijk van zaaitijdstip en duizendkorrelgewicht (5 tot 10 gram). De rijenafstand is 10 tot 25 cm en de zaaidiepte 2 tot 3 cm. Dichter zaaien geeft een snellere grondbedekking.
Een mosterdzaad plant wordt relatief groot en heeft prachtige bloemen in een heldere gele kleur. Dat fleurt elke tuin op. Vooral in een wilde tuin komt de mosterdzaad plant heel goed tot zijn recht, maar je kunt ze ook prima in een mooi perk plaatsen.
Zaanse mosterd fijn gemalen is een redelijk pittige mosterd met een iets wat zoete smaak.
Mosterdzaadjes zijn kleine balletjes van ongeveer 1 millimeter groot. In Europa wordt het veel gebruikt om mosterd van te maken, in het Oosten wordt het veel als specerij in gerechten verwerkt. De smaak van mosterd komt pas vrij als je het kneust of als het wordt vermengd met water.
De pittige mosterdsmaak blijft zo behouden. Wanneer je mosterd warm verwarmd, wordt de mosterd milder van smaak.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.