Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Het is ook bekend dat stofwisseling, slaap en geheugen verbeteren , voegde hij toe. Dit zou kunnen komen doordat sommige mensen melden dat ze zich energieker voelen nadat ze gestopt zijn met zuivel. "Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan een verbeterde spijsvertering, verminderde ontstekingen of individuele reacties op bepaalde zuivelcomponenten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Een zuivelvrij dieet omvat het vermijden van alle of de meeste zuivelproducten, waaronder melk, boter, yoghurt, kaas, room en ijs . In tegenstelling tot een veganistisch of plantaardig dieet, omvat een zuivelvrij dieet nog steeds andere dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Eiwit: deze bouwstoffen heeft uw lichaam nodig voor onder andere uw spieren en uw botten.
Zuivelvrije alternatieven voor kaas, gemaakt van diverse ingrediënten zoals noten, soja en gistvlokken , worden steeds populairder en verschijnen steeds vaker in supermarkten over de hele wereld.
Kaasvervangers blijken minder eiwit en minder mineralen en vitaminen te bevatten dan kaas gemaakt met dierlijke grondstoffen (gewone kaas). Ze worden gemaakt op basis van tofu, noten of kokosolie. De plantaardige varianten op basis van noten scoren qua verzadigd vet gunstig ten opzichte van gewone kaas.
De meeste mensen merken dat hun symptomen verbeteren nadat ze 4 weken geen lactose meer eten. Als u secundaire lactose-intolerantie hebt, kan het langer duren. Probeer, zodra uw symptomen verbeteren, weer wat lactose in uw dieet op te nemen. Begin met een heel kleine hoeveelheid en verhoog dit langzaam.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek.
Zuivel in het algemeen
Zuivel levert calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Een voedingspatroon zonder melkproducten kan ook gezond zijn, mits er producten worden gebruikt die bovenstaande voedingsstoffen ook leveren, zoals sojaproducten, noten, zaden, gevogelte, ei en groene groenten.
Ons lichaam haalt calcium uit voeding. Vooral zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Maar ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Het elimineren van zuivelproducten uit uw dieet kan u helpen gewicht te verliezen en te beheersen . Volle zuivelproducten kunnen veel suiker en verzadigd vet bevatten.
Is een zuivelvrij dieet veilig voor iedereen? Zuivel levert een waardevolle bijdrage aan een gezond, uitgebalanceerd dieet . Dit betekent dat als u zuivelproducten moet vervangen, u ervoor moet zorgen dat u voldoende calcium, jodium en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt via de vervangers die u kiest. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot een tekort aan voedingsstoffen.
Volle melk hoeft niet gezonder te zijn dan magere melk of halfvolle melk, zeker als je kijkt naar het vetpercentage. Volle melk bevat een grotere hoeveelheid verzadigde vetten dan de halfvolle en magere varianten. Het is beter om per dag maar zo'n 10% van de energie uit verzadigd vet te halen.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en hoge bloeddruk , waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
Tyramine kan zorgen voor het zogenaamde kaassyndroom. Als je hier last van hebt, ben je gevoelig voor het stofje tyramine, dat o.a. in oude kaas en bewerkt vlees voorkomt. Als je hiervan teveel eet, kun je hoofdpijn krijgen.