Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
Een braadpan ofwel sudderpan is ideaal om vlees, gevogelte en wild – aan te braden en dicht te schroeien. Om het vlees dicht te schroeien verhit je de braadpan tot een hoge temperatuur en gebruik je boter of olie. Daarna kan het product in de pan in de oven of op een zacht vuurtje op het fornuis blijven sudderen.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
Met een hapjespan maakt u eenvoudig eenpansgerechten zoals een stamppot of chili con carne klaar. Daarnaast kun je een hapjespan net zo gebruiken als een normale koekenpan. Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden.
Dit pannetje is vaak een stuk kleiner dan de kookpan. Dat maakt dat de steelpan goed te gebruiken is bij het maken van bijvoorbeeld havermoutpap, sauzen en het koken van eieren. Nog zo'n veelgebruikte pan in de keuken, de koekenpan. Erg handig om mee te bakken, maar dat hoeven we je vast niet te vertellen.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht. Heerlijk ingetrokken smaken en bijna uit elkaar vallend vlees, ik kan daar echt van genieten.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
Speciale pannen
Wil je vaker gerechten stoven of braden dan mag ook zeker een braadpan niet ontbreken in je keuken. Ben je een liefhebber van soepen of stamppotten denk dan ook eens aan een grote soeppan. Wil je vlees, vis of groenten kunnen grillen zonder barbecue dan moet je ook een goede grillpan overwegen.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Een braadpan heeft meestal twee handvatten waaraan de pan kan worden opgetild. Over het algemeen is een braadpan gemaakt van metaal zoals gietijzer, plaatstaal, rvs of van aardewerk, meestal met een deksel van hetzelfde materiaal. Er zijn ook gietijzeren braadpannen met een relatief licht plaatstalen deksel.
Gebruik je pannen liever niet om zuur, gepekeld of vet voedsel voor of na de bereiding in op te slaan. Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.) Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen!
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden. De indeling geeft toch een goed beeld van de voornaamste functie van de pannen.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
Een goede bodem
Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Bij het koken en bakken met een pan zonder antiaanbaklaag heb je geen last van stoffen die kunnen vrij komen zoals PFOA. Daarnaast zijn pannen zonder teflon zoals RVS en stalen koekenpannen slijtvast en krasbestendig, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan decennia lang mee.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd.