Vul na een verkeersongeval altijd het Europees Schadeformulier in en stuur dat op naar je verzekeraar. Dat kan op papier, via een app of online. Laat de andere partij ook het formulier ondertekenen. Zo voorkom je dat er later discussie ontstaat over wat er is gebeurd.
Je moet de schade van de automobilist betalen, tenzij er sprake is van overmacht. Voor eigen schade kun je de automobilist aanspreken (dit hoeft geen 100% vergoeding te zijn). Bij een eenzijdig ongeluk. Is er schade aan bijvoorbeeld wegmeubilair dan moet die schade worden vergoed.
Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto's het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto's aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm.
Als een ongeval met opzet wordt veroorzaakt, kan er een hogere straf worden opgelegd. Wat bedoelen we eigenlijk met opzet en schuld? Bij het opzettelijk veroorzaken van een verkeersongeval kan de veroorzaker strafrechtelijk vervolgd worden voor een strafbaar feit dat in het Wetboek van Strafrecht staat.
Als u schade lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor u niet aansprakelijk bent, moet de aansprakelijke tegenpartij die vergoeden. Veroorzaakte u zelf schade dan moet u, of uw verzekeraar, een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Volledige of gedeeltelijke schadevergoeding
Bijvoorbeeld: Je bent zelf voor 40% bijgedragen aan het ongeluk en bent dus voor 40% aansprakelijk. De tegenpartij is dan voor 60% aansprakelijk. Er wordt dan 60% van de schade vergoed. De overige 40% van de eigen schade draag je zelf.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u kunt claimen, is vooral afhankelijk van hoeveel extra kosten u moet maken. Alle kosten die u zonder het ongeval niet had gemaakt, kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Alle mogelijke schade die is veroorzaakt door de schuld van een ander, moet worden vergoed.
Kleine fouten, met soms dramatische gevolgen voor het slachtoffer én de veroorzaker. Bij een verkeersongeluk kan sprake zijn van strafbaar gedrag. In de Wegenverkeerswet 1994 staat welk gedrag in het verkeer strafbaar is en welke straf daarvoor maximaal mag worden opgelegd.
In beginsel is er op overtreding van artikel 6 WVW een maximum gevangenisstraf gesteld van 1 jaar en 6 maanden indien een ander zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen door het verkeersongeval, of een maximum gevangenisstraf van 3 jaar indien een ander bij het verkeersongeval om het leven is gekomen.
Bij ernstige verkeersongevallen onderzoekt de politie de toedracht van het ongeval. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van overzichtsfoto's, (snelheids)metingen en reconstructies. Het onderzoek gebeurt door het team Forensische Opsporing Verkeer. Bij het onderzoek wordt soms een 3D-backpack gebruikt.
Wil je liever niet de schade melden? Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Heb ik recht op schadevergoeding, zo ja, hoeveel? Bent u te voet of fietsend aangereden door een auto, en is er geen sprake van overmacht, dan heeft u recht op schadevergoeding. 50 tot 100% van uw schade wordt vergoed. Valt u niets te verwijten, dan wordt uw volledige schade vergoed.
7 wvw) Als u na betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval bent doorgereden zonder gegevens achter te laten, dan heeft u een strafbaar feit gepleegd. Dit noemt men in wettelijke termen het verlaten van de plaats ongeval.
Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie; 2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Onder zwaar lichamelijk letsel worden begrepen: ziekte die geen uitzicht op volkomen genezing overlaat, voortdurende ongeschiktheid tot uitoefening van zijn ambts- of beroepsbezigheden, en afdrijving of dood van de vrucht van een vrouw.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad (als u ouder bent dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
U krijgt een strafblad wanneer u bent veroordeeld voor een snelheidsovertreding, rijden onder invloed of rijden tijdens een ingevorderd rijbewijs. Dit strafblad heet tegenwoordig officieel Uittreksel uit de Justitiële Documentatie.
Verkeersdelicten zijn misdrijven en overtredingen die te maken hebben met het verkeer. Je strafbaar maken aan een verkeersdelict kan grote gevolgen hebben. Bij een ernstig verkeersdelict zal het openbaar ministerie u vaak ook vervolgen.
De verplichte BA-autoverzekering vergoedt de schade die u aan anderen veroorzaakt door een ongeval met uw wagen. Het gaat zowel om de materiële schade aan het voertuig van de tegenpartij als de lichamelijke letsels van de inzittenden ervan. Ook de lichamelijke letsels van de passagiers in uw eigen wagen worden vergoed.