Het grootste deel van het voer zit zo'n 2-6 uur in de maag. Helemaal leeg is de maag zelden, wanneer een paard stopt met eten, wordt het voer ook niet meer zo snel verder getransporteerd naar de darmen. In tegenstelling tot de maag bij een mens, produceert de maag van een paard continu maagzuur.
De dunne darm van het paard is ongeveer 20 meter lang en voedsel passeert deze 20 meter binnen ongeveer 1,5 uur. Razendsnel dus!
Bij de spijsvertering van het paard speelt de lever een grote rol. De lever is het grootste orgaan van het paardenlichaam.
Met zogenaamde peristaltische bewegingen wordt het voer dan door de slokdarm in de maag gebracht. De maag van het paard is relatief klein. Het heeft een inhoud van vijf tot vijftien liter en is daarmee net zo groot als de maag van een Deense Dog.
Bij een maagruptuur bij paarden is het typisch dat de scheur in de tunica serosa en tunica muscularis groter is in vergelijking met deze in de mucosa. Dit werd ook gezien bij deze autopsie. Sterfte volgt doorgaans snel als gevolg van shock en peritonitis.
Een paard is een éénmagige herbivoor, wat betekent dat een planteneter is en één maag heeft. Anders dan een koe, die ook van gras leeft. Die heeft wel vier magen! Kenmerkend voor paarden is de relatief kleine maag en de sterk ontwikkelde blinde darm.
Plantaardige olie bevat vetten. Vetten geven namelijk veel energie en het paardenlichaam is zeer adequaat in het verteren en gebruiken van plantaardige vetten. De vetten worden verteert in de maag en in de dunne darm. De energie die daarbij vrijkomt wordt verbrand door de spieren.
Paarden zijn planteneters en kunnen alle voedingsstoffen uit planten halen. Ze herkauwen hun voedsel niet en hebben een gedeeltelijk enzymatische spijsvertering. In de maag en dunne darm vindt enzymatische vertering plaats en in de blinde en dikke darm bacteriële fermentatie.
Symptomen maagzweer
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
Onregelmatige voedselopname, slechts enkele grote porties per dag, weinig grazen, vasten of een vermindering van de ruwvoer-opname kan in enkele uren tot een paar dagen leiden tot een maagzweer. Ruwvoer zoals hooi, kuilvoer, lucerne en gras zorgen ervoor dat het paard meer kauwt en dus meer speeksel produceert.
Te weinig ruwvoer
Een paard maakt, in tegenstelling tot een mens, vooral speeksel aan als hij kauwt. Dat speeksel neutraliseert onder andere de zuurgraad van het maagsap. Als een paard dus te weinig kauwt, maakt hij niet genoeg speeksel aan en wordt het risico op maagzweren groter.
Met behulp van bacteriën die leven in de blinde en de dikke darm haalt het paard zijn energie uit dit vezelachtige ruwvoer, dit proces heet fermentatie. Vezelrijke voeding is zeer belangrijk voor een goede werking van de darmen.
Calcium- en eiwitrijke producten
Eiwitten en calcium beschermen tegen maagzweren en reduceren de zuurtegraad in de maag. Luzerne is rijk aan eiwitten en calcium, waardoor het bijvoeren van luzerne erg goed is voor paarden die last hebben van maagzweren.
Om een duidelijke diagnose van een maagzweer te kunnen stellen, moet eerst een gastroscopie worden uitgevoerd door de dierenarts. De kosten hiervoor liggen, afhankelijk van de regio en of het in de eigen stal of in de kliniek wordt uitgevoerd, tussen de € 200 en € 500.
De lever is een erg belangrijk orgaan, het ligt binnen de ribwand van het paard met de grootste massa aan de rechterkant. Het is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen. Alles wat er in de maag en darmen wordt verteerd en in het bloed wordt opgenomen, gaat daarna via het bloed door de lever.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Als je paard gedurende de dag lekker kan knabbelen of lekker de wei in kan, kun je het natuurlijke eetpatroon nabootsen. Zorg er daarom voor dat je paard nooit langer dan zes uur met een lege maag staat en geef minimaal drie of vier keer per dag ruwvoer.
In de natuur eet een paard ca. 14 – 16 uur per dag bezig met eten. Idealiter zouden wij onze paarden ook een zo groot mogelijk gedeelte van de dag over voeding laten beschikken. Weidegang is een goede oplossing, omdat een paard dan zijn natuurlijk eetpatroon kan nabootsen.
Hoe geneest een maagzweer? Een maagzweer kan vanzelf genezen maar kan eenvoudig weer terugkeren. Als de pijn terugkeert, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Die schrijft een medicijnkuur voor waardoor de maagwand zich volledig herstelt.
Paarden kunnen gapen uit vermoeidheid, maar ook om andere redenen. Als je pony echt kan genieten van poetsen, dan heb je misschien weleens gemerkt dat bij ontspanning ook knipperen met de ogen, langzaam kauwen en gapen hoort. Maar gapen is niet altijd een goed teken. Gapen kan ook een teken zijn van verwerking.
Paarden en schapen gaat meestal prima samen. Als je nog schapen moet aanschaffen, kies dan bij voorkeur een beetje stevig of pittig ras.
Melk komt uit de supermarkt en een koe heeft zeven magen.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.