Wat kan er gebeuren met je astma als je je medicijnen niet gebruikt? Het niet gebruiken van je medicijnen kan er voor zorgen dat je astma verergert! Met de juiste medicijnen voel je je beter en kunnen de klachten van astma soms zelf volledig verdwijnen. Het belangrijkste is de longen weer open krijgen.
Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn. Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.
Bepaalde prikkels kunnen astma verergeren. Als u nog niet weet wat uw prikkels zijn, kunt u gaan opletten wanneer uw astmasymptomen erger worden. Veelvoorkomende prikkels zijn pollen (stuifmeel), parfums, dieren, luchtverontreiniging, sigarettenrook, koude lucht, schimmels en vocht, of lichaamsbeweging zoals sporten.
Moeilijk ademen
Aan de binnenkant van de luchtwegen zwellen de slijmvliezen op. De wanden van de luchtwegen zetten uit, waardoor de luchtweg smaller wordt. Het uitademen wordt dan moeilijker. De slijmvliezen produceren extra veel slijm, dat zich ophoopt in neus, keel, luchtpijp en longen.
Astma hoeft niet elke dag klachten te geven. Toch is het een ziekte die niet overgaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Piepend ademen
Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan. Raspend of zagend ademhalen zijn ook kenmerken van astma.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie. Vooral door nachtelijke astma kunt u minder energie hebben overdag. Als u astma heeft, is het lichaam hard aan het werk om de longen schoon te houden en zuurstof binnen te krijgen.
Bij iemand met astma zie je, onder de microscoop, aan het slijmvlies van de luchtwegen de volgende symptomen van een chronische ontsteking: het slijmvlies is gezwollen (net als de verstopte neus bij een verkoudheid) en rood; het slijmvlies maakt meer slijm dan normaal waardoor u kunt gaan hoesten.
Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen.
Broeierige warmte, luchtvervuiling en hooikoorts maken kortademig. Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig. Wanneer het broeierig warm is ontstaat er sneller kortademigheid. Een andere oorzaak van kortademigheid is luchtvervuiling.
De meeste mensen met astma kunnen met een goede behandeling een vrijwel normaal leven leiden. Zelf actie ondernemen om je leven met astma beter te maken noemen we zelfmanagement. Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Neem 1 puf per keer. U ademt 5 keer rustig in en uit met deze voorzetkamer. Spoel daarna uw mond. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inademt met een apparaatje.
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
Ja, je kunt altijd naar de bedrijfsarts (zie ook vraag 6). De bedrijfsarts speelt niet alleen een rol na een diagnose van astma of COPD, maar juist ook bij de preventie. Werknemers kunnen ook zonder klachten bij de bedrijfsarts terecht. De bedrijfsarts kan individuele werknemers adviseren over preventieve maatregelen.
Bij astma is de vernauwing van de luchtwegen nog omkeerbaar. Dit betekent dat een patiënt niet altijd klachten heeft. Tussentijds kan een astmapatiënt zelfs volledig klachtenvrij zijn. Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden.
Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD en astma die corona krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop. Dit is inmiddels ook aangetoond voor patiënten met interstitiële longziekten. '
Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten.
Allergologisch onderzoek. Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën.