Je kunt piri-piri kruidenmelange bij Natural Spices online bestellen in een verpakking van 500 gram, 1,5 kilo of 6 kilo. Alhoewel je de kruidenmelange ook als olie of saus kan kopen, zijn de gebruiksmogelijkheden daarvan beperkt.
Tip: gebruik het als marinade, de piri piri kruiden aanmaken in olijfolie (1 eetlepel piri piri kruiden voor 4-5 eetlepels olijfolie), de olie goed mengen met de kruiden en daarna de ingrediënten insmeren en deze laten marineren (minimaal 2u lang). U kunt ook de olie direct gebruiken op uw gerechten.
Naast de pepers heeft piri piri saus nog een belangrijk ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Dit geeft de saus de kenmerkende rokerige smaak. In dit recept begin ik met het roosteren van de paprika's, ui, knoflook en rawits. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak.
De 'piri-piri' in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam 'Afrikaanse Birds Eye'. De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper.
De piripiri (Swahili voor chilipeper) is de vrucht van een cultivar van de chilipepersoort Capsicum frutescens. De peper komt oorspronkelijk uit Amerika en is door Portugese zeevaarders naar Afrika gebracht. Daar werd hij al snel deel van een kruidenmix, ook wel in de vorm van een olie.
Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar de piri-piri maar liefst 50.000 tot 100.000. Daarmee is de piri-piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Een veelgebruikt piri piri mengsel bestaat uit een handgemalen melange van de Spaanse paprika, sel gris (Frans zeezout), piri-piripepers, oregano, gember, kardemom, knoflook en uiensnippers. In onze mix zijn de gember en kardemom vervangen door anijs- en venkelzaad en we hebben citroen toegevoegd in plaats van zout.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Het ontbijt in Portugal bestaat meestal alleen uit een sterke kop koffie met een zoet broodje. De Portugese keuken staat bekend om zijn heerlijk klaargemaakte vis, schaal- en schelpdieren die natuurlijk elke dag vers uit de oceaan worden gehaald.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Beschrijving. De Spaanse peper, ook bekend als de 'gewone' peper, lombok of cayenne, is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt. Peper rood/groen/geel/oranje is een verzamelnaam voor de bekende langwerpige chilipepers.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
De piri piri is een kleine, hete chilipeper (Capsicum frutescens). De peper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De peper werd al eeuwen geleden in Mexico gebruikt door de Maya's en Azteken.
Hoe te gebruiken? Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren.
Power, Pittig, Pikant: Pili Pili
Deze kruidige saus bestaat uit een mayo-achtige basis van 50% koolzaadolie die lekker op smaak gebracht werd met 1% puur gedroogd chilipoeder en chili-extract.