Neem zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst wanneer u de erfbelasting niet kunt voldoen. Let op! Wordt de woning verkocht? Of gaat de echtgenoot, geregistreerd partner of samenwoner ergens anders wonen, dan komt hij niet in aanmerking voor uitstel van betaling.
Ook dat kan. U vraagt dan schriftelijk uitstel van betaling aan. In uw brief doet u een voorstel voor een betalingsregeling en geeft u aan wanneer u de termijnen van uw schuld uiterlijk gaat betalen.
Uitstel aanvragen is eenvoudig
Wilt uitstel voor de aangifte erfbelasting 2021 of 2022? Dan kunt u op Mijn Belastingdienst 1 keer 5 maanden uitstel aanvragen. U kunt ook uitstel aanvragen met het formulier Aanvraag uitstel aangifte erfbelasting (pdf).
Uitstel aanvragen voor de erfbelasting 2021? Ga naar Mijn Belastingdienst. U kunt daar 5 maanden uitstel aanvragen.
Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Hebt u aangifte erfbelasting over 2021 gedaan? Dan kan het wat langer duren voor u de aanslag krijgt. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Het tarief wordt berekend op het bruto actief en volgens een degressief barema. In de rechte lijn is dit: 1% als het bruto actief minder bedraagt dan euro 32.000, dus maximaal euro 320 voor deze schijf. 0,75% op het bruto actief van euro 32.000,01 tot euro 120.000, dus maximaal euro 660 voor deze schijf.
Een erfenis in rechte lijn
Erf je bijvoorbeeld 50.000 euro aan roerende goederen en 150.000 euro aan onroerend goed? Dan betaal je 50.000 x 0,03 = 1.500 euro successierechten op roerende goederen. Op onroerende goederen betaal je (50.000 x 0,03) + (100.000 x 0,09) =10.500 euro successierechten.
Doe altijd aangifte als u meer erft dan het vrijgestelde bedrag. Want dan moet u erfbelasting betalen. Met het hulpmiddel Erfbelasting berekenen controleert u eenvoudig of dat zo is.
Als u een erfenis ontvangt, moet u hierover erfbelasting betalen. In bepaalde situaties geldt dit niet. Bijvoorbeeld als de overledene in het buitenland woonde. U kunt in overleg met de nabestaanden de social media accounts van de overledene laten omzetten in een herdenkingspagina of laten verwijderen.
Doordat u schenkt, wordt uw erfenis kleiner. En daardoor betalen uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting. Zorg wel dat de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling blijft, anders moet de ontvanger schenkbelasting betalen.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier 'Verzoek betalingsregeling voor particulieren'. Wilt u kwijtschelding van belasting en/of premie? Dan kunt u kwijtschelding vragen met het formulier 'Verzoek Kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren'.
Als dusdanig kan hij in principe niet gedwongen worden een gedeeltelijke betaling (of afbetalingsplan) te aanvaarden. Hierop is slechts één uitzondering, met name wanneer de rechter de schuldenaar een afbetalingsplan toekent. De rechter zal dan ook de modaliteiten bepalen.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.
Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.
De waarde van een inboedel in een aangifte erfbelasting is geregeld in de wet. De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is.
Bij de afwikkeling en verdeling van een erfenis kunt u te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Erfbelasting is de belasting die je betaalt over de erfenis die je hebt gekregen, als je tenminste meer geld ontvangt dan het bedrag waar een vrijstelling voor geldt. Erfbelasting werd vroeger successierechten genoemd. Deze twee begrippen betekenen dus hetzelfde.
Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650,- aan spaargeld of beleggingen hebt, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners ligt de belastingvrije grens bij €101.300,-. Het spaargeld en beleggingen die je belastingvrij mag hebben is groter dan voorgaande jaren.